Longering
Varför longera?
Longering används för att
- Bygga upp hästens kondition och smidighet
- Göra hästen uppmärksam för hjälperna
- Få hästen att arbeta på ett bra och rätt sätt, att den bär sig själv
- Förbättra hästens form och balans i gångarterna
- Longera den ryttaren som behöver förbättra sin sits och balans
- Motionera hästen när det är omöjligt att rida på grund av dåligt underlag, sadelsår eller ryggömhet m.m.
- Träna upp förståelsen och "ögat" för hästens funktion och rörelser
- Träna unghästar och förbereda dom för ridning
- Utveckla en korrekt muskulatur hos hästen
Naturbruk, tårta och körning
Jour fem veckor i rad..
Inköp från igår
Foderstat
Freedag!
Trav
Är och tittar på trav i Östersund:)
Bildbomb del 3
Bildbomb del 2
Naturbruk
Nu på förmiddagen hade vi naturbruk. Vi fick lära oss om matsmältningen på hästar och andra djur. Sedan blev vi indelade i två grupper, den ena fick stanna kvar i klassrummet där man fick se massa olika slags kraftfoder och vi fick sedan gissa vad som var vad.
Sedan bytte vi och då fick vi gå till veterinärrummet och kollade på ett hästkranium. Vi skulle då få lära oss hur hästen tuggade och malde maten. Och vi fick lära oss om lite tänder och så.. Det var intressant.
Vi fick också en läxa där vi skulle se hur fort våra hästar äter upp ett kilo Hö/hösilage. Så det ska jag testa på Bjartur idag.
Nu klockan ett har vi körning, kul!
Två musblackar ridna
Bildbomb del 1
Måndag
Nya skor
Nu har bjartur äntligen fått nya skor på sig! Nu ska det ridas.:)
Mocka på ett bra sätt
Nu menar inte jag alltså hur man tar bort bajset eller hur man lägger allt rent spån i en hög m.m. Utan vad jag syftade på var hur man mockar på ett så ergonomiskt sätt som möjligt, att man arbetar rätt med kroppen.
När man mockar, sopar eller vad som helst är det jätteviktigt att man varierar med vilken hand man mockar och sopar med. För om man inte gör det är det stor risk att man sliter ut den sidan och kan kanske få skada för livet.
Jag fick lära mig det här på naturbrukslektionerna, och jag tyckte att det var jättebra så man vet hur man ska arbeta på ett bra sätt och inte slita ut kroppen i förtid, när man dessutom inte ens har börjat jobba.
Jag försöker att mocka och sopa med ”fel” hand så ofta som möjligt. Men ibland så kör man den lata varianten för att man vill att det ska gå snabbare. Inte bra.. Man ska träna så man blir lika stark i båda sidorna. Vi vill ju att hästen ska vara liksidig så varför sak inte vi kunna vara det då? Jag tror att det också faktiskt gynnar oss inom ridningen med, om man blir lika bra i båda sidorna. När jag var på praktik hos Gummi så föreslog han också små tipps som man kunde göra, som att tillexempel borsta tänderna med fel hand. Smart tycker jag.
Har ni tänkt på det här innan?
Ridlektion för Sara
Bjartur
Ligger en dag före..
Bjartur och Thyrri
Körningen idag
Idag körde vi i island ponnyerna. Jag fick köra Shamira tillsammans med Moa. Det gick bra, det är så kul att köra, det blir bara lite kallt ibland. Idag ska bjartur få gå i skritten eftersom han inte gjorde det igår.
Dagens ridlektion
Sista jourmorgonen avklarad
Ryttarens sits - två och trepunktsits
Två och trepunktsits
Det finns också två andra sitsar så som två och trepunktsits. Dom används vid tillexempel hoppning, terräng och markarbete över bommar. Det är också en väldigt bra balans och styrketräning för oss ryttare. För hästen är det bra för att man inte belastar eller dunsar den i ryggen.
Trepunktsits: När man står upp i trepunktsits ska man kunna dra en linje från axel, knä och tå. I trepunktsitsen har man tre kontaktpunkter, dom är stigbyglarna och sadeln, att man har sittbenen lite lätt kvar i sadeln. I trepunktsitsen har man ju som sagt fortfarande lite kontakt med sadeln och det gäller att man har ett bra tramp i stigbyglarna och en stadig underskänkel. Trepunktsitsen kan man också ha användning för vid svårtravade hästar, så man inte stör dom så mycket i deras rörelser.
Tvåpunktsits: I tvåpunktsitsen har man två kontaktpunkter och det är stigbyglarna. Man lättar alltså helt ur sadeln och det gäller att man har en bra balans och att man är stadig. Har man en stadig underskänkel så är det lättare att hålla balansen. Blicken ska vara riktad framåt så som i både den lodrätasitsen och trepunktsitsen. Man flyttar också fram handen så att man gör det lättare för hästen som i tillexempel hoppning, när hästen är i luften över hindret så måste den kunna sträcka ut sig och den kan inte göra det ryttare håller den i munnen. Och för att göra det på bästa och smidiga sätt så är det lättast om ryttaren har handen framåt flyttad på hästens hals. Tvåpunktsits används oftast vid hoppning, galopp och monté.
Min sadel
Ridningen idag
Jag red Bjartur i paddocken idag. Han var väldigt pigg till en början, lite överskottsenergi efter vilan tror jag.. Jag jobbade honom både i tölt och trav, mest på volter, men även lite på fyrkanten också. Han var väldigt fin idag. Imorgon ska jag nog longera honom. Är så glad att jag har min bästa häst här uppe.
Ryttarens sits - Den lodräta sitsen
När vi rider hästen så är inte det viktigaste hur fint hästen går. Visst är det viktigt att hästen jobbar rätt, det är ju det man strävar efter. Men för att få hästen att jobba på ett bra sätt, är det viktigaste faktiskt hur vi sitter på hästen och hur vi inverkar på rätt och bästa sätt. Sitsen spelar en väldigt stor roll, hur vi sitter och hur vi använder våran balans och våra hjälper för att kunna få hästen att lyssna så bra som möjligt. Ryttarenssits ska vara stabil, följsam och avspänd och bara kunna följa med i hästens rörelser. Man kan säga att man ”dansar med hästen”.
Lodrät sits
Man pratar väldigt mycket om den lodräta sitsen, som är grundsitsen till alla sitsar. Den lodräta sitsen är den vi använder när vi tillexempel inte hoppar eller rider terräng. I den lodräta sitsen ska man kunna dra en linje från axel, höft och häl. För att ha en bra sits ska man vara följsam, ha en bra balans, vara stadig och upprätt så man är stabil. Man ska också vara effektiv som ryttare, så man inverkar snabbt, i rätt ögonblick och när det behövs på hästen. Det är också viktigt att man ger hästen eftergift på engång så att hästen vet att den gör rätt. Eftersom i den lodrätasitsen belastar hästens rygg så är det viktigt att man som ryttare sitter mitt i sadeln och inte sitter snett eller hänger åt ett håll så att hästen blir snedbelastad.
Man kan dela upp ryttarens sits i olika delar som: mellandelen, överskänkeln, underskänkeln, överlivet, armarna och händerna och huvudet.
Mellandelen: Är från höften till knät. Man ska sitta mitt i sadeln, bäckenet ska vara i ett neutralt läge då man inte inverkar med tillexempel drivande eller bromsande hjälper. Tyngden ska vara fördelad jämt på båda skinkorna och man ska känna båda sittbenen.
Överskänkeln: Är från höften till knät. Den ska vara avspänd och låren ska vara lite lätt inåtböjda då blir det lättare för knäna att ligga plant mot sadeln. Knäna ska vara böjda så att foten placeras bakom ryttarens tyngdpunkt och att det bildas en lodrät linje från axel, höft och som går ner till hälen.
Underskänkeln: Är från knät och ner. Den ska vara stadig och ligga an mot hästen. Ibland ska båda inverka och ibland bara ett. Man ska ha ett bra tramp i stigbygeln. Stigbygeln ska placeras där foten är som bredast. Foten ska vila i stigbygeln och vara parallell med hästens kropp.
Foten ska vara plan mot marken, med hälen någon centimeter nedanför tån. För om man skulle ”ta bort hästen” så skulle man landa stadigt utan att ramla omkull. Man har alltså en bättre balans då, än om tårna skulle peka rätt upp eller rätt ner.
Överlivet: Man ska ha en stabil bålstabilitet, så man är upprätt och inte viker sig i sidorna. Ska kunna sitta kvar om hästen försöker ”dra eller knuffa” dig ur sadeln. Eller om man faller framåt. Man ska ha en öppen framsida och axlarna ska vara i ett naturligt läge.
Armar och händer: Armbågarna ska vara böjda och dom ska vara intill kroppen. Överarmen ska hänga ner från axlarna avspänt. Man ska vara mjuk i handen när man rider, man kan tänka att man håller i en fågel, den får inte flyga iväg och man ska häller inte kväva den. Man ska ha en jämn kontakt på tygeln och hästen ska känna att du finns där i andra änden. Tummen ska vara högsta punkten och hindra från att tygeln glider ur handen. Om tummen blir vinklat neråt, som om man kör en cykel, blir handlederna och handen stum och det förhindrar dom fina tygelhjälperna. Det ska bildas en rak linje från hästens mun till armbågen. Med hjälp av den linjen kan Ryttaren lättare ge korrekta och känsliga tygelhjälper, eftersom man får en mjukare handställning.
Huvudet: Genom att man riktar blicken framåt mellan hästens öron blir hållningen och balansen bättre, än om man skulle sitta och titta ner på hästens fina hals. Axlarna ska vara placerade över hästens bogar och näsan mitt över hästens man. Huvudet ska hållas upp naturligt och vara mitt över axlarna.
Bild på den lodräta sitsen
Bild lånad från google
Stallet
Gårdagen
Tänkte berätta lite vad som hände igår eftersom att jag var lite frånvarande från bloggen. Det hände inte så mycket, jag klippte Bjartur och han fick också gå i skritten. Idag har jag inte gjort så mycket mer än att ha jour och fixat Bjartur.
Jour
Idag gick jag på jouren. Och då undrar ni ju säkert vad det är. När man har jour har man det i ett stall, jag har i islandstallet och i privatstallet (för min häst står där). På jouren är man några stycken, tre till fyra personer brukar det vara. Man kan antingen ha veckojour måndag till torsdag eller helgjour torsdag till måndag. Jag har helgjour nu.
Jouren går till så att man ska vara i stallet klockan 06.00 (07.00 på helgen) och fodra hästarna, ta temp på alla, byta vatten till dom som inte har vattenkopp och lägga ut lunch höet. När det är klart, brukar vara runt halvsju eller tidigare så går vi och äter frukost. 07.05 ska vi vara tillbaka i stallet, men innan det så ska vi ha gått till skohallen för att bli avprickade, så att dom ser att alla som har jour är där. När vi kommer till stallet så ska alla hästar ut, någon kanske ska gå i skritten. Och så ska det mockas i alla boxar och lägga in lunch höet. Och när det är klart så ska det sopas. Jag tror det är sexton hästar nu i islandsstallet?
På lunchen på helgen är det jouren som ska ta in alla hästar, annars gör skötaren det. Sen är det lite olika om man väljer att lägga ut, eftermiddagen, kvällen och morgonen redan då eller om man gör det sen vi eftermiddagsfodringen som är klockan fyra. Kvällsfodringen är klockan halv nio.
Ridningen på Julius
Det var ju som sagt självständig ridning idag i ridhuset. Jag red Julius i både tölt och trav, och jobbade honom på både böjda och raka spår. Han var riktigt fin idag och jag är nöjd med ridpasset. Fina Julle
Självständig ridning idag
Variera diagonal
Något som jag tycker är viktigt när man rider är att man varierar sittben/diagonal eller sitter på rätt sittben i traven. Jag tycker att det ska finnas med en sån tanke vart man än rider. Om man rider ute eller på banan.
Varför?
Man vill ju han en så liksidig häst som möjligt, och om man bara sitter och nöter på samma sittben hela tiden utan att man kanske inte tänker på det, så blir ju tillslut hästen ojämn. Det finns ju faktiskt hästar som man kanske måste sitta på samma sittben nästan hela tiden för att den är ojämn. På en sån häst kan det vara bra att rida på samma så man stärker upp den diagonalen den har svårt för. Man kan känna att hästen nästan försöker ”knuffa” över dig till den diagonalen den är starkast i, och det kännas som den nästan haltar då man ska sitta på den diagonalen den har svårt för. Hästen kan ”knuffa” över dig utan att man kanske inte märker det, och då sitter man där igen, och hästen är nöjd för att den har lyckats” knuffa” över dig, och slipper då det den tyckte var så otroligt jobbigt
När man rider ut tycker jag där med att man ska byta sittben då och då. Så man inte bara sitter och rider på samma varje gång. Och när man rider på banan att man sitter på rätt sittben där.
Känna vilket sittben man sitter på utan att titta är en sak man måste träna sig på och lära sig. Jag tycker att det är en väldigt bra grej att kunna och en fördel i ridningen.
Hur tycker ni om det här?
Bästa killen
Lite kort om dagens ridning. Jag red Bjartur i ridhuset idag. Vi tränade på tölt och trav övergångar. Han var väldigt mjuk, fin och avslappnad i både skritten, tölten och traven. Det är så kul att rida honom, längtar tills tävlingarna drar igång sen.
Vanliga lektioner hela dagen
Idag har vi bara "vanliga" lektioner, alltså ingen ridning/körning eller nått. Vi har biologi och naturkunskap kvar innan vi slutar klockan fyra. Jobba, jobba.. Jag ska nog rida Bjartur idag eller så får han gå i skritten, har inte bestämt mig än..
Bjartur
Körningen idag
Har slutat skolan och fixat min sköthäst Ganti. Idag hade vi två lektioner, naturbruk och körning. Jag fick köra Nerium med Victor. Det gick bra men han blev rädd för en höbal på hemvägen, haha lite rolig dem hästen.
Praktiken
I höstas/vintras vad man nu ska kalla det.. så hade vi i ettan två praktikveckor, där en vecka var på självaste Wången och den andra någon annanstans där man ville. Jag var hos Gudmundur (Gummi) Einarsson. En jätterolig och lärorik praktik. Jag fick vara mest med en som hette Emil, då Gummi var till Wången och höll lektioner nästan varje förmiddag, han jobbar ju där som lärare, främst för hippologerna.
På praktiken fick jag göra allt från att mocka, släppa ut och ta in hästar, fodra, gå ut och gå med Sproti och Kiljan, rida, hjälpa till med unghästar och massa annat.
En dag såg ungefär ut såhär: Tog tio över sju bussen på morgonen, var framme lite före halv åtta. Direkt när jag kom till stallet så skulle hästarna släppas ut och få frukost. När alla hästar var ute så var det sjutton boxar att mocka, och fylla på spån, det skulle också packas hö och läggas betfor i blöt. När det var klart var det en frukost/fika rast, och efter den så började vi jobba.
Dom första två dagarna tror jag det var så stängslade vi klart staketet till lösdriften, dom andra dagarna fick vi rida. Lunchfodringen var cirka tolv och när den var klar så gick vi på lunch. På eftermiddagarna gick jag ut på promenad med Kiljan och Sproti, dom skulle gå cirka trettio minuter var. Red också lite hästar ibland och fick också hjälpa Emil med unghästarna. Det var ungefär det som hände, och jag slutade kvart i fyra för då gick bussen tillbaka.
Det var som sagt en jätterolig praktik och det var synd att det bara var en vecka..
Snekkja- förstaklassto som jag fick rida
Instagram-amaandasunden
Lektion för Berit
Fint väder här på Wången!
Har haft mattelektion på förmiddagen, och har nyss ätit lunch och tagit in min sköthäst Ganti. Jag och Bella har även varit och gett våra hästar lunch. Väntar nu på att nästa lektion ska börja, om vi ens har någon,? vet inte än.. Det återstår att se. På eftermiddagen har vi ridlektion, roligt värre!
https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafa5ddf2b3417a6ca0c1.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafa5ddf2b3417a6ca0c1.jpg" class="image">
https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafc79606ee4c5c2ce6c1.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafc79606ee4c5c2ce6c1.jpg" class="image">
https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafd2ddf2b341f164e1b5.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafd2ddf2b341f164e1b5.jpg" class="image">
https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eab1b69606ee4c1aa71d89.jpg" class="image">
Skola idag
Vinterbilder del 1
Kvällsfodring
Har nyss varit ner till privaten och fodrat Bjartur och kollat till honom. Han såg ut att ha det bra. Jag och Bella tog pulkan ner till stallet, j*klar vad det gick,.haha. Jag måste visa en bild sen på backen som vi får gå upp och ned för varje dag(bor längst upp). Så därför är det bra med en pulka. Egentligen använder jag pulkan till att dra vattendunk till hagen, men den kan ju användas till annat också. Imorgon börjar skolan, känns som evigheter sedan, men det ska ändå bli roligt att komma igång igen. Bild på bjartur och stallkatten Stina, söta ❤
Hej igen!
Nu tänkte jag ta och starta upp den här bloggen igen, tog ett väldigt långt sommarlov kan ja säga.,hehe.. Men nog om det. Som ni kanske vet eller kanske inte..(har ju inte bloggat på ett tag) så bor jag uppe i en lite by vid namn Alsen, där världens bästa gymnasieskola ligger, WÅNGEN! Jag och Bjartur trivs bra här uppe, och Bjartur fick en hagkompis idag, lycklig pålle.
Tänkte ta och berätta så kortfattat som möjligt vad som hänt under den här tiden. I somras jobbade jag hemma med ridlägren, det var som vanligt lika roligt. Jag och Bjartur var med och tävla Lag-SM i Eddashjältar, första gången Bjartur var med och tävla det och han skötte sig riktigt bra, var jättenöjd. Vi, Eddashjältar laget kom på en fjärde plats. Vi var jättenöjda!
Sedan flyttade jag upp till Wången själv, Bjartur fick vara kvar hemma till höstlovet. Jag åkte hem och tävlade Bjartur på Forsenshösttävling. Vi tävlade F2(femgång) och tog oss till b-final och ledde också den. I b-finalen funkade alla gångarter och passen satt som en smäck, vi fick en 6,5 i passen. Vi vann b-finalen, men eftersom det hade gått så bra så valde jag att inte rida a-finalen. Vi landade på 5.26 och vi fortsätteratt sikta uppåt.
Bjartur fick vila sen till höstlovet då jag kom hem, och han fick följa med mig upp till Wången. Så nu är han här.
Klassen är bra och det funkar bra i skolan. Vi har ridlektion två dagar i veckan och körning en dag. Kommer ett inlägg senare då jag ska skriva lite mera om hur vårat schema ser ut.
Jag åkte hem över jullovet och Bjartur fick vara kvar här. Hemma umgicks jag med familj, släkt, Sebastian och så red jag hästarna där hemma. Så roligt så. Jag kom upp hit igår kväll och imorgon börjar skolan. Tänk vad en termin har gått fort!
Där var lite av det som har hänt. Ska till stallet och fixa Bjartur snart, hörs sen!