Ryttarens sits - två och trepunktsits

Här kommer del två på ryttarens sits
 
 

Två och trepunktsits

 

Det finns också två andra sitsar så som två och trepunktsits. Dom används vid tillexempel hoppning, terräng och markarbete över bommar. Det är också en väldigt bra balans och styrketräning för oss ryttare.  För hästen är det bra för att man inte belastar eller dunsar den i ryggen.

 

Trepunktsits: När man står upp i trepunktsits ska man kunna dra en linje från axel, knä och tå. I trepunktsitsen har man tre kontaktpunkter, dom är stigbyglarna och sadeln, att man har sittbenen lite lätt kvar i sadeln. I trepunktsitsen har man ju som sagt fortfarande lite kontakt med sadeln och det gäller att man har ett bra tramp i stigbyglarna och en stadig underskänkel. Trepunktsitsen kan man också ha användning för vid svårtravade hästar, så man inte stör dom så mycket i deras rörelser.

 

Tvåpunktsits: I tvåpunktsitsen har man två kontaktpunkter och det är stigbyglarna. Man lättar alltså helt ur sadeln och det gäller att man har en bra balans och att man är stadig. Har man en stadig underskänkel så är det lättare att hålla balansen. Blicken ska vara riktad framåt så som i både den lodrätasitsen och trepunktsitsen. Man flyttar också fram handen så att man gör det lättare för hästen som i tillexempel hoppning, när hästen är i luften över hindret så måste den kunna sträcka ut sig och den kan inte göra det ryttare håller den i munnen. Och för att göra det på bästa och smidiga sätt så är det lättast om ryttaren har handen framåt flyttad på hästens hals. Tvåpunktsits används oftast vid hoppning, galopp och monté.

 


Kommentera här!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0