Longering

                 Varför longera?

 

 

              Longering används för att

  • Bygga upp hästens kondition och smidighet
  • Göra hästen uppmärksam för hjälperna
  • Få hästen att arbeta på ett bra och rätt sätt, att den bär sig själv
  • Förbättra hästens form och balans i gångarterna
  • Longera den ryttaren som behöver förbättra sin sits och balans
  • Motionera hästen när det är omöjligt att rida på grund av dåligt underlag, sadelsår eller ryggömhet m.m.
  • Träna upp förståelsen och "ögat" för hästens funktion och rörelser
  • Träna unghästar och förbereda dom för ridning
  • Utveckla en korrekt muskulatur hos hästen

 

 
 

Naturbruk, tårta och körning

Idag på naturbruken fick vi gå iväg och äta tårta, vi firade ekipaget Urquell B.M.W och Patricia Rosén som segrade i torsdags när det var trav i Östersund. Gott var det iallafall med tårta.
 
På körningen fick jag köra bästa "Ragge", en liten söt ponny. Det gick fin fint.
 
I går på ridningen fick jag rida Isak. Ridlektionen var på ovalen och vi red för Berit. Vi fick jobba med lite tempoväxlingar i skritt och trav. Och så fick vi jobba med tölten. Isak var väldigt pigg i början men lugnade ner sig sen, han tyckte det var roligt.
 
Jag red sen också Bjartur sen på ovalen i alla gångarter, han var bäst!
 
söten
 

Jour fem veckor i rad..

Måndag morgon och skolan börjar klockan tio. Har nyss kommit upp från frukosten, och Bjartur är fixad och står ute i hagen.
 
Idag går jag på jouren och sedan kommer jag ha det i fyra veckor till. Jag kommer att ha veckojour i islandsstallet vecka 5, jour i privaten vecka 6, islandsstallet vecka 7, privaten vecka 8 och islandsstallet vecka 9. Jag kommer med andra ord att vara ganska död efter dom veckorna tror jag..Ganska bra tajmat att jag och Bella lyckades pricka in att vi skulle ha i privaten  då och inte samtidigt som när vi har i islandsstallet. Hon har också jour samtidigt som mig.
 
Idag har vi ridning för Berit, tror det vartempoväxlingar om vi går efter schemat. Alltid roligt med ridlektioner.
 
Bästa Bjartur
 
 

Inköp från igår


Foderstat

Jag har en foderstat till Bjartur. Det är mamma som har gjort den till honom, hon har räknat ut hur mycket han ska äta och vad han behöver. Jag vet inte riktigt hur man räknar ut en foderstat, men man måste iallafall veta vad hästen väger och värderna i fodret, torrsubstansen o.s.v.
 
Bjartur ska äta 6kg hösilage om dagen och så ska han äta 1kg kraftgroov och 2dl bettfor. Kraftfodret delar jag på så att han får halva på morgonen och halva på kvällen. Sen får jag ju se om han går upp eller ner i vikt, han ska iallafall inte gå ner nå i vikt, mest bara bygga muskler nu.
 
 
Har ni någon foderstat till era hästar?
 
  

Freedag!

Äntligen fredag! Idag har vi inte gjort så mycket i skolan, vi hade svenska där vi skulle skriva en argumenterandetext sedan slutade vi. Egentligen slutar vi tolv men vi ficksluta lite tidigare idag.
 
Klockan två ska jag åka in till Östersund och shoppa lite linfråolja till Bjartur. I går köpte jag en till foderhink till honom. Får se om jag hittar nå mer till honom.
 
Igår red vi två lektioner för Sara. På första lektionen fick jag rida Jói, då jobbade vi med tölten på volt. På andra lektionen fick jag rida Bjartur, då jobbade vi med galoppfattningar. Båda ridpassen gick bra.
 
Jag var även somsagt på trav igår i Östersund. Det var en elev som vann på en skolhäst, riktigt roligt att se. Så snart blir det tårta på Wången.
 
Nu ska jag göra mig iordning för stan, hej så länge!
 
en av mina favorit bilder
 

Trav

Är och tittar på trav i Östersund:)


Bildbomb del 3

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bildbomb del 2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Naturbruk


Nu på förmiddagen hade vi naturbruk. Vi fick lära oss om matsmältningen på hästar och andra djur. Sedan blev vi indelade i två grupper, den ena fick stanna kvar i klassrummet där man fick se massa olika slags kraftfoder och vi fick sedan gissa vad som var vad.

Sedan bytte vi och då fick vi gå till veterinärrummet och kollade på ett hästkranium. Vi skulle då få lära oss hur hästen tuggade och malde maten. Och vi fick lära oss om lite tänder och så.. Det var intressant.

Vi fick också en läxa där vi skulle se hur fort våra hästar äter upp ett kilo Hö/hösilage. Så det ska jag testa på Bjartur idag.

Nu klockan ett har vi körning, kul!


Två musblackar ridna

 I dag på ridlektionen red vi för Berit. Vi hade sidvärtsrörelser som huvudämne där vi fick göra skänkelvikningar. Jag fick rida Björk ett musblacktsto, ganska pigg är hon, men jätterolig att rida. Vi fick göra två olika skänkelviksövningar. Vi började med att man skulle gå in på en linje mellan F och K och sedan göra skänkelvikning ut till spåret på kortsidan. Sedan fick vi göra skänkelvikningar med hästen riktad mot sargen. Björk var duktig och jag är nöjd med ridpasset.
 
Sedan red jag musblack nummer två, bästa Bjartur. Det blev ridhuset som jag hade tänkt mig. Vi tränade faktiskt på alla fem gångarterna. Han var riktigt duktig idag. Min lilla pärla.
 
 

Bildbomb del 1

 
 
 
 
 
 
 

Måndag

Idag börjar vi klockan tio med matte. Sedan har vi två lektioner till idag och de är engelska och ridning(bästa ämnet).
 
i helgen har det inte hänt så jättemycket, jag red ut på Bjartrur i lördags, och igår så fotograferade jag och Bella Bjartur och Thyrri. Kommer ett inlägg sen med bilder från det.
 
Idag tror jag att jag ska rida Bjartur i ridhuset, vi får se.
 
Ett lite smakprov från igår
 

Nya skor

Nu har bjartur äntligen fått nya skor på sig! Nu ska det ridas.:)


Mocka på ett bra sätt

Nu menar inte jag alltså hur man tar bort bajset eller hur man lägger allt rent spån i en hög m.m.  Utan vad jag syftade på var hur man mockar på ett så ergonomiskt sätt som möjligt, att man arbetar rätt med kroppen.

 

När man mockar, sopar eller vad som helst är det jätteviktigt att man varierar med vilken hand man mockar och sopar med. För om man inte gör det är det stor risk att man sliter ut den sidan och kan kanske få skada för livet.

 

Jag fick lära mig det här på naturbrukslektionerna, och jag tyckte att det var jättebra så man vet hur man ska arbeta på ett bra sätt och inte slita ut kroppen i förtid, när man dessutom inte ens har börjat jobba.

 

Jag försöker att mocka och sopa med ”fel” hand så ofta som möjligt.  Men ibland så kör man den lata varianten för att man vill att det ska gå snabbare.  Inte bra.. Man ska träna så man blir lika stark i båda sidorna. Vi vill ju att hästen ska vara liksidig så varför sak inte vi kunna vara det då? Jag tror att det också faktiskt gynnar oss inom ridningen med, om man blir lika bra i båda sidorna. När jag var på praktik hos Gummi så föreslog han också små tipps som man kunde göra, som att tillexempel borsta tänderna med fel hand. Smart tycker jag.

 

 

Har ni tänkt på det här innan?

 


Ridlektion för Sara

Idag red vi lektion för Sara, jag fick rida på Bjartur (min häst hehe). På lektionen red vi på  stora A-volten, vi började med att skritta dom och skulle få dom mjuka och rundade för inner skenkel i båda varven. Sedan skulle vi göra samma sak i trav. När dom andra sen skulle göra töltövergångar så skulle jag och Bjartur göra travövergångar. 
 
Bjartur travade riktigt fint tyckte Sara, det var kul att höra. Jag har ju tyckt att han har känts lite annurlunda och det är för att han har börjat trava med ryggen och fått svikt i traven, det är jätteroligt! Jag är jättenöjd med lektionen och det är bara att jobba vidare.
 
lyckligt minne från eidfaxi tävlingen
 
 
 

Bjartur

Idag red jag Bjartur i ridhuset, är så glad för han var riktigt bra idag, mjuk och fin. Jättefin i traven var han, det börjar komma nu;) Vi jobbade mest på volt, och vi började i skritt, sedan trav och tölt. Vi red också ute på fyrkanten, och jag provade även lite  lös tygel i tölten, han var duktig.
 
Det är snart tävling i ridhuset och jag funderar på om Bjartur och Jag ska vara med. Dom grenar som finns med är V5, T8, T4 och F3. Jag vet inte riktigt vilken gren vi ska vara med på, kanske T4??
 
Jag är iallafall jättenöjd med Bjarre idag och på fredag får han nya skor på sig!:)
 
 

Ligger en dag före..

Idag är det torsdag enligt mig, vet inte hur jag har fått för mig det, känns iallafall som det är det. Igår gick jag runt hela dagen och trodde det var onsdag, fast idag är det onsdag på riktigt haha konstig känsla. Vad veckan går sakta nu då.
 
Igår fick Bjartur gå i skritten, han gick tillsammans med bellas häst som ett stöd för det var första gången för den. Och det gick super bra!
 
Ganti min förra passhäst, vi bytte igår så då fick jag Gambri
 

Bjartur och Thyrri

Här är en film från igår då vi släppte våra hästar i ridhuset. Älskar Wångens ridhus! Filmen är ju inte av den bästa kvaliten men men..
 
 
 
 
Jag och Bella har gjort filmen, eller mest Bella, haha jag är inte så teknisk..
 
Bjartur gör några riktigt fina skutt ibland;) Han byter ju även galopp utav sig själv när han byter varv. Duktiga killen!

Körningen idag

Idag körde vi i island ponnyerna. Jag fick köra Shamira tillsammans med Moa. Det gick bra, det är så kul att köra, det blir bara lite kallt ibland. Idag ska bjartur få gå i skritten eftersom han inte gjorde det igår.


Dagens ridlektion

Idag red vi lektion för Berit, den här gången var det också trav som gällde, vi tränade lite på det vi gjorde förra gången. Jag red på Gambri, har inte ridit honom sen jag var här på praktik när jag gick i nian tror jag. Han var iallafall jättemysig att rida. Jag tycker att ridlektionen gick bra för mig och Gambri.
 
Har ingen bild på Gambri, så fick bli en på bästa Bjarte
 

Sista jourmorgonen avklarad

Då var sista jourmorgonen avklarad, skönt. Går av jouren på eftermiddagen då det är jourbyte. Idag börjar vi klockan tio med matte, sedan har vi två lektioner till, och det är engelska och ridning.
 
Bjarur ska skos på fredag, som jag har längtat! Idag ska han få gå i skritten som stöd för Bellas häst som aldrig har gått i en skrittmaskin förr. Får se hur det går.
 
Fönix från Lyraninge, Bellas häst är efter honom och några av våra hästar som vi har är efter honom, som Dimmalimm och Ari
 

Ryttarens sits - två och trepunktsits

Här kommer del två på ryttarens sits
 
 

Två och trepunktsits

 

Det finns också två andra sitsar så som två och trepunktsits. Dom används vid tillexempel hoppning, terräng och markarbete över bommar. Det är också en väldigt bra balans och styrketräning för oss ryttare.  För hästen är det bra för att man inte belastar eller dunsar den i ryggen.

 

Trepunktsits: När man står upp i trepunktsits ska man kunna dra en linje från axel, knä och tå. I trepunktsitsen har man tre kontaktpunkter, dom är stigbyglarna och sadeln, att man har sittbenen lite lätt kvar i sadeln. I trepunktsitsen har man ju som sagt fortfarande lite kontakt med sadeln och det gäller att man har ett bra tramp i stigbyglarna och en stadig underskänkel. Trepunktsitsen kan man också ha användning för vid svårtravade hästar, så man inte stör dom så mycket i deras rörelser.

 

Tvåpunktsits: I tvåpunktsitsen har man två kontaktpunkter och det är stigbyglarna. Man lättar alltså helt ur sadeln och det gäller att man har en bra balans och att man är stadig. Har man en stadig underskänkel så är det lättare att hålla balansen. Blicken ska vara riktad framåt så som i både den lodrätasitsen och trepunktsitsen. Man flyttar också fram handen så att man gör det lättare för hästen som i tillexempel hoppning, när hästen är i luften över hindret så måste den kunna sträcka ut sig och den kan inte göra det ryttare håller den i munnen. Och för att göra det på bästa och smidiga sätt så är det lättast om ryttaren har handen framåt flyttad på hästens hals. Tvåpunktsits används oftast vid hoppning, galopp och monté.

 


Min sadel

Jag rider i en top reiter z sadel, har haftden sen i höstas. Jag tycker att den är väldigt bra, snygg, man får bra stöd och den är skön. Innan tyckte jag att den inte var så skön, men då hade jag väl inte ridit in den än. Innan red jag i en baldur sadel, jag tycker också att den är bra, men jag tycker att top reiter är snäppet vassare. Men min absoluta favorit sadel är luc childeric, jag har ridit i en sån några gånger och jag tycker att den är så himla bra och skön. Vilken är eran favorit sadel och vad rider ni i för sadel?
 
 
 
top reiter z
 
 
 
 
Jag rekomenderar starkt en top reiter z
 
 
 
 

Ridningen idag

Jag red Bjartur i paddocken idag. Han var väldigt pigg till en början, lite överskottsenergi efter vilan tror jag.. Jag jobbade honom både i tölt och trav, mest på volter, men även lite på fyrkanten också. Han var väldigt fin idag. Imorgon ska jag nog longera honom. Är så glad att jag har min bästa häst här uppe.


Ryttarens sits - Den lodräta sitsen

Det här är en uppsats som jag skrev i höstas, det är skrivet om den lodräta sitsen, trepunktsits och tvåpunktsits. Jag kommer att dela upp den i två delar, så först  den lodräta sitsen.
 
 

När vi rider hästen så är inte det viktigaste hur fint hästen går. Visst är det viktigt att hästen jobbar rätt, det är ju det man strävar efter. Men för att få hästen att jobba på ett bra sätt, är det viktigaste faktiskt hur vi sitter på hästen och hur vi inverkar på rätt och bästa sätt. Sitsen spelar en väldigt stor roll, hur vi sitter och hur vi använder våran balans och våra hjälper för att kunna få hästen att lyssna så bra som möjligt. Ryttarenssits ska vara stabil, följsam och avspänd och bara kunna följa med i hästens rörelser. Man kan säga att man ”dansar med hästen”.

 

Lodrät sits

Man pratar väldigt mycket om den lodräta sitsen, som är grundsitsen till alla sitsar. Den lodräta sitsen är den vi använder när vi tillexempel inte hoppar eller rider terräng. I den lodräta sitsen ska man kunna dra en linje från axel, höft och häl. För att ha en bra sits ska man vara följsam, ha en bra balans, vara stadig och upprätt så man är stabil. Man ska också vara effektiv som ryttare, så man inverkar snabbt, i rätt ögonblick och när det behövs på hästen. Det är också viktigt att man ger hästen eftergift på engång så att hästen vet att den gör rätt. Eftersom i den lodrätasitsen belastar hästens rygg så är det viktigt att man som ryttare sitter mitt i sadeln och inte sitter snett eller hänger åt ett håll så att hästen blir snedbelastad.

 

Man kan dela upp ryttarens sits i olika delar som: mellandelen, överskänkeln, underskänkeln, överlivet, armarna och händerna och huvudet.

 

Mellandelen: Är från höften till knät.  Man ska sitta mitt i sadeln, bäckenet ska vara i ett neutralt läge då man inte inverkar med tillexempel drivande eller bromsande hjälper. Tyngden ska vara fördelad jämt på båda skinkorna och man ska känna båda sittbenen.

 

Överskänkeln: Är från höften till knät. Den ska vara avspänd och låren ska vara lite lätt inåtböjda då blir det lättare för knäna att ligga plant mot sadeln. Knäna ska vara böjda så att foten placeras bakom ryttarens tyngdpunkt och att det bildas en lodrät linje från axel, höft och som går ner till hälen.

 

Underskänkeln: Är från knät och ner. Den ska vara stadig och ligga an mot hästen. Ibland ska båda inverka och ibland bara ett.  Man ska ha ett bra tramp i stigbygeln. Stigbygeln ska placeras där foten är som bredast.  Foten ska vila i stigbygeln och vara parallell med hästens kropp.

                        Foten ska vara plan mot marken, med hälen någon centimeter nedanför tån. För om man skulle ”ta bort hästen” så skulle man landa stadigt utan att ramla omkull. Man har alltså en bättre balans då, än om tårna skulle peka rätt upp eller rätt ner.

 

Överlivet: Man ska ha en stabil bålstabilitet, så man är upprätt och inte viker sig i sidorna. Ska kunna sitta kvar om hästen försöker ”dra eller knuffa” dig ur sadeln. Eller om man faller framåt. Man ska ha en öppen framsida och axlarna ska vara i ett naturligt läge.

 

Armar och händer: Armbågarna ska vara böjda och dom ska vara intill kroppen. Överarmen ska hänga ner från axlarna avspänt. Man ska vara mjuk i handen när man rider, man kan tänka att man håller i en fågel, den får inte flyga iväg och man ska häller inte kväva den. Man ska ha en jämn kontakt på tygeln och hästen ska känna att du finns där i andra änden. Tummen ska vara högsta punkten och hindra från att tygeln glider ur handen. Om tummen blir vinklat neråt, som om man kör en cykel, blir handlederna och handen stum och det förhindrar dom fina tygelhjälperna. Det ska bildas en rak linje från hästens mun till armbågen. Med hjälp av den linjen kan Ryttaren lättare ge korrekta och känsliga tygelhjälper, eftersom man får en mjukare handställning.

 

Huvudet: Genom att man riktar blicken framåt mellan hästens öron blir hållningen och balansen bättre, än om man skulle sitta och titta ner på hästens fina hals. Axlarna ska vara placerade över hästens bogar och näsan mitt över hästens man. Huvudet ska hållas upp naturligt och vara mitt över axlarna.

 

Bild på den lodräta sitsen

 

 

Bild lånad från google

 


Stallet

Kom nyligen in från stallet. Jag och Bella har varit där och smort våra sadlar och träns, Bella rakade också sin häst medans jag borstade Bjartur och klippte svansen(den var väldigt lång, typ rapunzel hehe). När jag skulle tömma hinken som vi hade vatten i när vi tvättade tränsen och det i containern där vi tömer när vi har mockat. Så hör jag hur det dunsade till lite på botten av den, men jag tänkte inte mer på det.. förens jag kom på att det var min lädergrimma, haha. Jag hade slängt min lädergrimma i containern. Som tur var det fruset, så jag hoppade i och gav grimman till Bella, hon stod och lyste med mobilen så att jag skulle se något. Sen höll jag inte på att komma upp där ifrån,(PANIK), var nära att jag fick övernatta där. Tillslut så lyckades jag kravla mig upp på kanten och hoppa ut där ifrån, haha ska inte hoppa ner där nå mer..
 
Imorgon ska jag nog rida Bjartur med Bella, roligt.
 
mina träns
 

Gårdagen

Tänkte berätta lite vad som hände igår eftersom att jag var lite frånvarande från bloggen. Det hände inte så mycket, jag klippte Bjartur och han fick också gå i skritten. Idag har jag inte gjort så mycket mer än att ha jour och fixat Bjartur.


Jour

Idag gick jag på jouren. Och då undrar ni ju säkert vad det är. När man har jour har man det i ett stall, jag har i islandstallet och i privatstallet (för min häst står där). På jouren är man några stycken, tre till fyra personer brukar det vara. Man kan antingen ha veckojour måndag till torsdag eller helgjour torsdag till måndag. Jag har helgjour nu.

 

Jouren går till så att man ska vara i stallet klockan 06.00 (07.00 på helgen) och fodra hästarna, ta temp på alla, byta vatten till dom som inte har vattenkopp och lägga ut lunch höet. När det är klart, brukar vara runt halvsju eller tidigare så går vi och äter frukost. 07.05 ska vi vara tillbaka i stallet, men innan det så ska vi ha gått till skohallen för att bli avprickade, så att dom ser att alla som har jour är där. När vi kommer till stallet så ska alla hästar ut, någon kanske ska gå i skritten. Och så ska det mockas i alla boxar och lägga in lunch höet. Och när det är klart så ska det sopas. Jag tror det är sexton hästar nu i islandsstallet?

 

På lunchen på helgen är det jouren som ska ta in alla hästar, annars gör skötaren det. Sen är det lite olika om man väljer att lägga ut, eftermiddagen, kvällen och morgonen redan då eller om man gör det sen vi eftermiddagsfodringen som är klockan fyra. Kvällsfodringen är klockan halv nio.

 

 
 

 

 
 
 

 


Ridningen på Julius

Det var ju som sagt självständig ridning idag i ridhuset. Jag red Julius i både tölt och trav, och jobbade honom på både böjda och raka spår. Han var riktigt fin idag och jag är nöjd med ridpasset. Fina Julle


Självständig ridning idag

Idag skulle vi egentligen ridit lektion för Sara,men eftersom att hon är sjuk så för vi rida självständigt. Jag ska rida på Julius, en mycket rolig häst att rida.
 
Har ingen bild på Julius så fick bli en på våran bästa Dimmalimm hemma
 
 
 

Variera diagonal

Något som jag tycker är viktigt när man rider är att man varierar sittben/diagonal eller sitter på rätt sittben i traven. Jag tycker att det ska finnas med en sån tanke vart man än rider. Om man rider ute eller på banan.

 

Varför?

 

Man vill ju han en så liksidig häst som möjligt, och om man bara sitter och nöter på samma sittben hela tiden utan att man kanske inte tänker på det, så blir ju tillslut hästen ojämn. Det finns ju faktiskt hästar som man kanske måste sitta på samma sittben nästan hela tiden för att den är ojämn. På en sån häst kan det vara bra att rida på samma så man stärker upp den diagonalen den har svårt för. Man kan känna att hästen nästan försöker ”knuffa” över dig till den diagonalen den är starkast i, och det kännas som den nästan haltar då man ska sitta på den diagonalen den har svårt för. Hästen kan ”knuffa” över dig utan att man kanske inte märker det, och då sitter man där igen, och hästen är nöjd för att den har lyckats” knuffa” över dig, och slipper då det den tyckte var så otroligt jobbigt

 

När man rider ut tycker jag där med att man ska byta sittben då och då. Så man inte bara sitter och rider på samma varje gång. Och när man rider på banan att man sitter på rätt sittben där.

 

Känna vilket sittben man sitter på utan att titta är en sak man måste träna sig på och lära sig. Jag tycker att det är en väldigt bra grej att kunna och en fördel i ridningen.

 

Hur tycker ni om det här?

 


Bästa killen

Lite kort om dagens ridning. Jag red Bjartur i ridhuset idag. Vi tränade på tölt och trav övergångar. Han var väldigt mjuk, fin och avslappnad i både skritten, tölten och traven. Det är så kul att rida honom, längtar tills tävlingarna drar igång sen.


Vanliga lektioner hela dagen

Idag har vi bara "vanliga" lektioner, alltså ingen ridning/körning eller nått. Vi har biologi och naturkunskap kvar innan vi slutar klockan fyra. Jobba, jobba.. Jag ska nog rida Bjartur idag eller så får han gå i skritten, har inte bestämt mig än..


Bjartur

Skrev aldrig igår att jag red Bjartur. Han har ju vilat lite då jag var hemma under jullovet, han har fått gått lite i skritten,så han har  ändå hållits lite igång. Jag red honom iallafall i ridhuset igår, red honom lite lungt i trav och han travade på riktigt fint. Jag red kanske bara en kvart-tjugo minuter skritt och trav. Det var riktigt roligt att rida honom.
 
Idag longerade jag honom i rundkorallen i cirka femton minuter med longeringssystemet. Han travade på bra idag med. Först använde jag longerlina, men sen på slutet så fick han springa lös. Insåg att jag inte behöver ha den då han lyssnar väldigt bra på mina komandon. Bästa  killen! Får se vad vi hittar på imorgon då.
 
 
Bjartur, en annan gång då han blev longerad
 

Körningen idag

Har slutat skolan och fixat min sköthäst Ganti. Idag hade vi två lektioner, naturbruk och körning. Jag fick köra Nerium med Victor. Det gick bra men han blev rädd för en höbal på hemvägen, haha lite rolig dem hästen.


Praktiken

I höstas/vintras vad man nu ska kalla det.. så hade vi i ettan två praktikveckor, där en vecka var på självaste Wången och den andra någon annanstans där man ville. Jag var hos Gudmundur (Gummi) Einarsson. En jätterolig och lärorik praktik. Jag fick vara mest med en som hette Emil, då Gummi var till Wången och höll lektioner nästan varje förmiddag, han jobbar ju där som lärare, främst för hippologerna.

På praktiken fick jag göra allt från att mocka, släppa ut och ta in hästar, fodra, gå ut och gå med Sproti och Kiljan, rida, hjälpa till med unghästar och massa annat.

En dag såg ungefär ut såhär: Tog tio över sju bussen på morgonen, var framme lite före halv åtta. Direkt när jag kom till stallet så skulle hästarna släppas ut och få frukost. När alla hästar var ute så var det sjutton boxar att mocka, och fylla på spån, det skulle också packas hö och läggas betfor i blöt. När det var klart var det en frukost/fika rast, och efter den så började vi jobba.

 Dom första två dagarna tror jag det var så stängslade vi klart staketet till lösdriften, dom andra dagarna fick vi rida. Lunchfodringen var cirka tolv och när den var klar så gick vi på lunch. På eftermiddagarna gick jag ut på promenad med Kiljan och Sproti, dom skulle gå cirka trettio minuter var. Red också lite hästar ibland och fick också hjälpa Emil med unghästarna. Det var ungefär det som hände, och jag slutade kvart i fyra för då gick bussen tillbaka.

Det var som sagt en jätterolig praktik och det var synd att det bara var en vecka..

 

Snekkja- förstaklassto som jag fick rida

 
Kiljan
 
 

 


Instagram-amaandasunden

 
Ni kan följa mig på instagram där jag håller mig uppdaterad med bilder från vardagen:) Jag lägger ut bilder varje dag i princip.
 
Följ- amaandasunden
 
Några instagram bilder
 
 
 
 
 

Lektion för Berit

Idag red vi lektion för Berit Edvardsson. Det var trav som var på schemat, så vi red väldigt mycket trav och tränade lite balans och att hitta rytmen i lättridningen, det tycker jag är roligt. Först var det mest att vi skulle rida på rätt diagonal, sitta på rätt sittben alltså. Sedan fick vi göra lite andra ridalätt övningar, så som att stå upp två steg och sitta ner ett och tvärt om, sitta ner två steg och stå upp ett. Vi fick också på slutet rida lätt utan stigbyglar, roligt men lite jobbigt.
 
Jag red Isak på lektionen, en liten pålle, han är jätterolig att rida.Pigg pch glad. Jag är nöjd med dagens ridlektion.
 
Isak, bild från i höstas

Fint väder här på Wången!

Har haft mattelektion på förmiddagen, och har nyss ätit lunch och tagit in min sköthäst Ganti. Jag och Bella har även varit och gett våra hästar lunch. Väntar nu på att nästa lektion ska börja, om vi ens har någon,? vet inte än.. Det återstår att se. På eftermiddagen har vi ridlektion, roligt värre!

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafa5ddf2b3417a6ca0c1.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafa5ddf2b3417a6ca0c1.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafc79606ee4c5c2ce6c1.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafc79606ee4c5c2ce6c1.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafd2ddf2b341f164e1b5.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eaafd2ddf2b341f164e1b5.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_50eab1b69606ee4c1aa71d89.jpg" class="image">


Skola idag

 
Börjar idag klockan tio, ska bli roligt att träffa alla igen. Halv åtta i morse var jag ner till stallet och fixade Bjartur, det ska vara klart i stallet klockan åtta och då ska man ha släppt ut sin häst och mockat och sopat efter sig. Bjartur är ganska lätt att mocka åt så det går ganska snabbt. Kommer nog att slänga ut lite liveuppdatering under dagen. hörs sen då.
 
 

Vinterbilder del 1

När jag var hemma under jullovet så passade jag på att fota lite hästar, lyckades fota just den dagen då det var fint väder. Jag hade tur kan man säga.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kvällsfodring

Har nyss varit ner till privaten och fodrat Bjartur och kollat till honom. Han såg ut att ha det bra. Jag och Bella tog pulkan ner till stallet, j*klar vad det gick,.haha. Jag måste visa en bild sen på backen som vi får gå upp och ned för varje dag(bor längst upp). Så därför är det bra med en pulka. Egentligen använder jag pulkan till att dra vattendunk till hagen, men den kan ju användas till annat också. Imorgon börjar skolan, känns som evigheter sedan, men det ska ändå bli roligt att komma igång igen. Bild på bjartur och stallkatten Stina, söta ❤


Hej igen!

Nu tänkte jag ta och starta upp den här bloggen igen, tog ett väldigt långt sommarlov kan ja säga.,hehe.. Men nog om det. Som ni kanske vet eller kanske inte..(har ju inte bloggat på ett tag) så bor jag uppe i en lite by vid namn Alsen, där världens bästa gymnasieskola ligger, WÅNGEN! Jag och Bjartur trivs bra här uppe, och Bjartur fick en hagkompis idag, lycklig pålle.

Tänkte ta och berätta så kortfattat som möjligt vad som hänt under den här tiden. I somras jobbade jag hemma med ridlägren, det var som vanligt lika roligt. Jag och Bjartur var med och tävla Lag-SM i Eddashjältar, första gången Bjartur var med och tävla det och han skötte sig riktigt bra, var jättenöjd. Vi, Eddashjältar laget kom på en fjärde plats. Vi var jättenöjda!

 Sedan flyttade jag upp till Wången själv, Bjartur fick vara kvar hemma till höstlovet. Jag åkte hem och tävlade Bjartur på Forsenshösttävling. Vi tävlade F2(femgång) och tog oss till b-final och ledde också den. I b-finalen funkade alla gångarter och passen satt som en smäck, vi fick en 6,5 i passen. Vi vann b-finalen, men eftersom det hade gått så bra så valde jag att inte rida a-finalen. Vi landade på 5.26 och vi fortsätteratt sikta uppåt.

Bjartur fick vila sen till höstlovet då jag kom hem, och han fick följa med mig upp till Wången. Så nu är han här.

 Klassen är bra och det funkar bra i skolan. Vi har ridlektion två dagar i veckan och körning en dag. Kommer ett inlägg senare då jag ska skriva lite mera om hur vårat schema ser ut.

Jag åkte hem över jullovet och Bjartur fick vara kvar här. Hemma umgicks jag med familj, släkt, Sebastian och så red jag hästarna där hemma. Så roligt så. Jag kom upp hit igår kväll och imorgon börjar skolan. Tänk vad en termin har gått fort!

 

Där var lite av det som har hänt. Ska till stallet och fixa Bjartur snart, hörs sen!

 

 


RSS 2.0
Test