Dagens ridning och longering

Idag red jag somsagt barbacka på Bjartur. Vi red i paddocken och på vägen. Vi tränade på att flytta frambena och bakbena, töltnedtagningar, trav och galopp övergångar. Vi galopperade på volt för första gånen idag, det är lite svårt att galoppera på honom på volt eftersom han är femgångare och han har en riktigt stark pass. Men idag lyckades jag att galoppera på volt, överlycklig!:D

Dimmalimm longerade jag, hon var duktig idag. Vi tränade på travövergångar, det gick bra, blev något inslag ibland av andra gångarter. Hon blir bara duktigare och duktigare för varje gång:)












Hemma

Kom precis hem från skolan, och ska ta något att äta. Sedan ska jag dra ut till stallet och rida, Bjartur ska jag rida barbacka på i paddocken. Får se om jag gör något med Dimma och Katla, kanske longeras?:)













Bilder

Här är några bilder från igår:)























        

Svar på frågestunden

Här kommer svaren på frågestunden:)


Vilket gymnasie blir det till hösten? :)
-Det blir nog Wången profil island, om jag kommer in;)

Blir du lätt stressad över skolan? Hur hanterar du det?
- Ja jag kan bli ganska stressad över skolan om det är mycket som ska in, men på våran skola har vi typ alltid hemuppgifter och sånt varje vecka så det kan bli lite stressit ibland. Jag vet inte riktigt vad jag gör..men ja.. jag försöker att göra det bästa utav det.:)

Vilket är ditt favoritämne i skolan?
- vet inte riktigt, inte matte iallafall;) men idrott är kul.
 
Har du konfirmerat dig? :)
- Nej jag har inte konfermerat mig, mina kompisar gjorde det, men jag gjorde det inte.:)

hur många vilodagar får din häst?
- Det är olika men minst 2 dagar i veckan.

Vilken är din favorit färg på häst?
- Oj det var en svår fråga.. jag tycker att många färger är fina, men något jag är svag för är silversvarta hästar med kritvit man och så tycker jag om skäckar och såklart musblacka hästar;)

Vilken är din hästs bästa gångart? :)
- Jag tror nog att det är pass;)






lill drake och mamma drake











Dagens ridlektion

Idag skulle jag ha ridit för Toti, men han hade tyvärr dubbelbokat sig så jag fick rida för bästa Frida, i samma grupp som Emily:) Bjartur var ganska jättepigg, märktes på en gång, han blir stark vid nedtagningar. Bara att träna vidare. I slutet fick vi galoppera på ovalbana en och en. Bjartur var faktiskt inte så pigg då, men det blev lite pass på en raka,hihi han var lite fyrtaktig så.. men det var bara att bryta av till trav och sedan ta en ny galoppfattning:) Bjartur var duktig idag.













Smakprov från idag

Här är ett lite smakprov från idag:)



Jag och Bjartur



Full fart ska det vara, haha jag(i röd tröja) och bjartur kommer i full fart bakom Emily







        

Frågestund

Nu har jag en lite frågestund här på min blogg, så det är bara att fråga på:)






               

Ridlektion

Imorgon ska jag rida lektion för Toti. Jag ska åka med Minna och Emily upp till forsen, för E ska rida lektion för Frida. Så när jag rider för toti så rider E för frida. Det ska bli kul att rida lektion igen:)










Gymnasievalen klara

Nu har jag äntligen gjort mina gymnasieval. Får se om jag kommer in, spännande.


Dagens ridning

Idag red jag ut en liten sväng på Dimma med Anna och Ari. Dimma var jätteduktig, vi både travade och galopperade:)

 Jag, Johanna och Emily blev fotade utav Alexandra idag. Vi red på åkern och alla hästarna var jättepigga! och tyckte att det var roligt:) Bilderna läggs ut senare.



Försöka vara någon annan

När man har en blogg tycker jag att man ska vara sig själv, och inte låtsas vara någon man egentligen inte är. Blogga ska vara kul och inte att man ska känna att man måste blogga bara för att. På bloggen ska man vara den man är, och inte någon annan. Tycker att man borde skriva om positiva och rolig. det är min åsikt iallafall:)



imorgon är det korttagning med E och J :D

Några bloggar jag läser

Några bloggar jag läser

tennisryttarna.blogg.se
jmsislandshast.blogg.se
hofrungur.blogg.se
petradahlen.blogg.se
islandstem.blogg.se
islandsheestar.blogg.se
fyrbentaspringare.blogg.se
emilyhearne.blogg.se

och massa andra bloggar:)







Filmer

Sunneva rullar och tokar sig i hagen





Bjartur kollar runt lite i stallet










Häst

En häst som jag ritade på bilden








                

Wången

Lite bilder från wången när jag var där































                   


Longering

Det blev longering för Dimma idag. Det var andara gången hon blev longerad med longeringssystemet. Viu gjorde samma sak som förra gånen, jag knäppte linan i grimma ifall hon skulle börja toka sig så att jag inte skulle behöva rycka henne i munen, om ni förstår.. Dimma var duktig idag, i det ena varvet ville hon inte riktigt trava, dert blev lite pass, tölt och galopp. Men är hon väl travade så var hon jätteduktig. I det andra varvet gick det bättre, då travade hon helatiden. Duktiga polle







                          

Dagens ridning

Kom precis in från stallet och ska äta lite. Jag har ridit på Bjartur och Katla, så dom står i stallet nu och äter lite kraftfoder.

Bjartur
Bjartur och jag red ut i skogen i full fart, kanske inte bokstavligen, men jag ville att han skulle få komma ut och springa lite. Vi red i ca en timme i alla gångarterna. Vi tränade lite på galoppfattningar och så gjorde vi en passläggning, gick bra. Bjartur var pigg och tyckte att det var roligt att komma ut i skogen.

Katla
Katla "draken" red jag barbacka på. Vi red lilla rundan i skritt, tölt och galopp. Hon pigg tyckte att det var kul att komma ut och röra på sig.


Sen ska jag ut och fixa med Dimma, antingen så blir der longeringn eller ridning.








                   


Lite bilder på Bjartur

 Bilder från när Bjartur kom hem till oss, och jag var världens lyckligaste tjej.












Gulliga Bjarte♥


             

Hööks

Nya hööks kollektionen är ute. Dom har ju fått lite hv polo grejer som var riktigt snygga.









Vad tycker ni om kollektionen?



               

                   

Bästa Bjartur♥♥♥

Idag har jag ridit barbacka på Bjartur för första gången. Vi red i paddocken eftersom att det var ju första gången. Vi red både på volt och på rakt spår, vi gjorde lite övergångar från tölt till trav, galoppfattningar och så flyttade vi bakdelen och vände för ytter. Så här lugn som Bjartur var idag har han aldrig varit. Det var hur mysigt som helst och han hade jätte mjuka gångarter. Han var inte slö, han var bara helt lugn och han stressade inte upp sig för nånting. Han lyssnade riktigt bra på mina signaler och han var jättemjuk och fick en fin form i traven. Jag är super nöjd med det här ridpasset. Bjartur var bäst!







                

Äntligen Helg

Så himla skönt med helg, behövdes verkligen! Ska ut och rida Bjartur sen eller så blir det longering. Imorgon blir det ingen korttagning, den blev flyttad till söndag.





                    

AGERSTA

Oj råkade skriva agerst iställlet för agersta. Jag skrev förut att jag hade beställt den marinblåa tröjan, och det hade jag men den fanns inte så det fick bli en röd istället. Jag är inte missnöjd för jag tycker att den röda också är snygg.

image description

 Nu ska jag pluggaa satan!, har lite inlämningsuppgifter som ska in imorgon.




                

Mina efterlängtade saker

Idag kom mina grejer som vi beställde från agerst. Jag är super nöjd.


Bästa mormor♥

Blir ingen ridning idag heller, Ska till mormor idag på kalas. Men det blir ridning imorgon:)






           

dagens ridlektion

Idag red vi lektion för Anna. Vi var fyra personer som red, jag, Emily, mamma och Laila.

Vi bröjade med att gå på volt, jag och och Emily på en volt och Mamma och Laila på den andra volten.
I början skulle vi ha dom rättså raka i halsen och vi skulle vända för ytter och visade vägen för inner, för att få med ytter sidan. När vi fått med ytter sidan, ställde vi och böjde dom i bålen men skulle ha rättså fortsatt rak hals. Vi gjorde samma sak i tölt, Bjartur villle gärna trilla inått i båda varven, så jag fick flytta undan hans bakdel ganska mycket, men tillslut så lyssnade han bättre och flyttade undan sig lätt. Han var också ganska slö, brukar han aldrig vara, så fick driva väldigt mycket så att han inte bara släpade benen efter sig. Tänkte då att jag kanske måste ge han lite havre. Men när jag drev honom och han väl tog i så töltade han på fint.

Efter volt arbetet fick vi en annan övning där vi skulle träna lite på ökningar och nedtagningar. Vi skulle rida på en volt på kortsidorna i skritt, där vi skulle vända för ytter för att få koll på yttersidan, för att på långsidorna skulle vi rida en meter innanför spåret och öka tölten lite och sedan samla ihop dom igen i början på kortsidan. Bjartur blev jättepigg och ville helst bara tölta hela tiden. Nedtagningarna blev inte så bra för han fick inte riktigt med sig bakbena och hamnade istället på bogarna. Jag fick då vara lite konsikvetn, så vid nedtagningarna då han inte riktigt ville sakta ner, var jag då tvungen att göra halter så att han skulle bli lite uppmärksam och inte bara fortsätta springa. Efter några halter så lyssnade han jättebra och vi gjorde riktigt fina nedtagningar. Vi travade sedan av dom på fyrkantspåret. Jag ska iallafall inte ge Bjartur havre..







                

Vecka 4

Veckoplanering

Måndag: Bjartur vila, Dimmalimm loingering

Tisdag: Bjartur lektion för Anna

Onsdag: vilodag

Torsdag: Dimmalimm ridning? Bjartur longering 

Fredag: Bjartur ut? Katla, Dimmalimm

Lördag: Bjartur ridning på åkerskanten/paddocken fotas med Johanna och Emily

Söndag: Katla, Dimmalimm ut?


Den här veckoplaneringen kan ändra sig






                  

Hästen har gått genom isen

Stackars häst






Det går att läsa mera på http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14254946.ab

Bästa Dimma♥

När jag var på väg ut till stallet så ångrade jag mig att jag skulle rida, jag villle istället longera Dimmalimm. Hon hade aldrig blitit longerade förut i longeringssystemet, så det var första gånen.

När jag skulle hämta Dimma i hagen, ville inte hon riktigt samma sak som jag. Hon ville inte jobba, så en glad Amanda fick jaga henne lite i hagen.. En bra början. När jag tillslut fick tag på Dimma, ställde jag henne i en box och borstade henne.

Longeringen gick faktiskt ganska bra, iallafall för att det var första gången. Ibörjan leddde jag bara runt henne lite för att hom inte skulle tycka att den var obehaglig. Jag hade grimman under tränset så jag ledde henne i  grimman ifall om hon skulle börja krongla så att hon inte blev ryckt i munnen och tyckte att det skulle vara obehagligt. När jag tyckte att det funkade bra, fick hon gå på volt. Travövergångarna gick ganska bra, blev lite grisepass ibland. Men när hon väl travade så var hon jätteduktig.







               

Stallet

Ska dra ut till stallet snart och rida Katla och Dimmalimm. Bjartur har vilodag idag så ingen ridning för Bjarte idag.


Bjartur och Sebastian ♥






                  




                             

I love Skyr

Dom isländska yoghurtarna är så himla goda, men lite annorlundare än dom vanliga yoghurtarna i konsistensen. Helt klart värt att prova.


 Älskar skyr.






Har du ätit det nån gång?




                       


Dagens ridtur

Idag har jag och Bjartur blivit lite fotade utav bästa Sebastian. Jag red lite i paddocken, på vägen och på åkern, Bjartur var jättepigg när jag red på åkern.

Lite bilder från idag


























                         







Göteborgs horse show

Snart är det Göteborgs horse show!. Jag, mamma, moster Anna och Emily ska dit, men vi ska inte på några föreställningar, det struntar vi i det här året. Vi ska bara gå på mässan och shoppa och bo på hotell. Jag längtar..

Några saker som jag kanske ska handla.


kingsland mössa


Ett par vita ridbyxor men med svart eller grå skoning
Och kanske ett strass pannband och en tjocktröja och något annat snyggt.




Ska ni till Göteborgs hosre show?



              

En mysig ridtur i skogen

Idag red jag, Emily och johanna ut en sväng på våra hästar Bjartur, Júlia och Urta. Vi rad "lilla rundan", som den kallas. Vi red mest i skritt och travade lite, för att det var Urtas första längre uteritt, hon håller fortfarande på att ridas in. Hästarna skötte sig bra, den enda som blev rädd för något var Bjartur som blev rädd för ett träd som hade ramlat.

Efter ridturen gick vi in och fixade våran nya blogg, som inte är helt klar än. Våran design är klar om någon vecka. Så än så länge kommer vi att skriva på våra enskillda bloggar.






                     


Bilder

Lite gott och blandat





























                



Blogg blogg blogg

Imorgon kommer Johanna och Emily hit, vi ska fixa våran nya blogg som vi inte har nå namn på än så länge. Vi ska nämligen göra en blogg tillsammans, som vi kommer att skriva om oss, våra islandshästar och mycket mer. kul ska det bli.


jag och Trölli på en mysig ridtur



             

Dagens ridning med en frusen näsa

Idag red jag på min lilla ishäst i paddocken, höll på att frysa näsan av mig. Det var kallt kallt kallt.. Vi tränade på samma sak som vi gjorde igår, red på volt och flyttade bakdelen och gjorde lite tölt och travövergångar. Vi red också lite på vägen i tölt och trav och gjorde lite skenkelvikningar över vägen. Bjartur var duktig idag.






                  


Dagens ridning

Idag red jag och Bjartur ut en lite sväng tillsammans med Emily och Julia. Vi red "lilla rundan", som den heter och vi både töltade travade och galopperade. Bjartur var lagaom pigg. Efter vi ridit lilla rundan, så red vi i paddocken. Bjartur lyssnade rättså bra på hjälperna, han brukar annars vara lite seg på att flytta sig för skenkeln, men idag gjorde han det rättså bra. Vi red både på volt och på rakt spår. Traven funkade bra idag och tölten var också bra. Bjartur var duktig och jag är nöjd med ridpasset.







             

Mitt rosa träns

Något jag inte har berättat är att jag har ett rosa träns, tro det eller ej, men det har jag. Jag fick det tränset i julklapp för några år sen, tror det var 2007? Tränset är ett distansträns, det som är smart med det är att det både är ett träns och en grimma på samma gång och man slipper smörja det. Jag använder inte det tränset så mycket längre, vilket är synd för det kostade inte så lite pengar. Jag använde det tränset jättemycket förut när jag red på våran ponny Carin, men inte nu längre. Kanske ska börja använda det på Bjartis., eller?;)

jag och Carin på kurs för Pia Paulsen








                      

Läxor..

Sitter och gör lite läxor.. Inte så kul, men det måste göras. Ska vara inlämnat på fredag. Bjartur fick en vilodag idag, men han ska ridas imorgon.


Lite fynd

Igår beställde jag och mamma från Agerst ridshop, gjorde några fynd


Tretorn 799kr  350kr




THREE LUCKY SWEDES "Tölt, Brokk, Stökk" Sweatshirt
599kr  199kr



den mörkblåa tröjan tror jag det var

THREE LUCKY SWEDES T-shirt 299.Kr 50Kr




                       


Snart ny blogg

Jag ska göra en blogg tillsammans med Emily och Johanna. Vi vet inte riktigt vad vi ska heta.. Det kommer såklart att vara en hästblogg eftersom vi alla tre är hästintresserade. Jag kommer fortfarande att blogga på min blogg.
Vi ska gör den nya bloggen i helgen, längtar!





Något förslag på vad vi ska heta?



                    
                        

Dagens longering

Longeringen gick rättså bra, Bjartur ville inte riktigt trava hela tiden, men när han väl travade så var han jätteduktig. Efter longeringen ställde jag in Bjartur i en box och la på honom ett fleecetäcke och gav honom lite kraftfoder medans jag pysslade lite med Sunneva.




Sunneva skrutte






                      

Stallet

Ska snart dra ut till stallet och longera min lilla Bjartur.


fluff bjarte




                      

Heja ridsporten

Rolf-Göran Begntsson vann jerringpriset, helt otroligt, heja ridsporten!







             

Gummityglar

När jag provred Bjartur, hade han ett par jättesköna vita gummityglar/T2 tyglar. Jag verkligen fastnade för dom och jag vill köpa ett par likadana för att dom var så sköna att rida med.

På sm i sommras var jag där och tittade på finaldagen. Det var jättekul, men skulle nog vara roligare att tävla. Självklart så shoppade jag en och en anna pryl, där blandannat jag köpte ett par svarta gummityglar. Jag hade letat jättelänge efter ett par exakt likadana tyglar som Bjartur hade, men jag hittade bara vita med noppror på. Tillslut så hittade jag ett stånd som sålde typ sånna tyglar som jag ville ha, det fanns både vita och svarta. Jag köpte dom svarta.

När jag provade att rida med dom hemma, kändes dom inte alls likadana som dom Bjartur hade. Det känndes liksom som att dom nästan töjde sig när man red med dom, och så halkade dom nästan ur händerna, man fick liksom inget grepp om dom.



Jag tror jag håller mig till mina lädertyglar, men jag säger inte att alla gummityglar är som mina, dom tyglarna som Bjartur hade när jag provred han var jättebra.


Vad tycker ni om gummityglar?



       




Sockerkaka

Sitter och försöker klura på lite inlägg jag ska skriva, medans Sebastian gör sockerkaka.
Gott ska det bli.





             

Stärka upp ridmusklerna

Stärka upp ridmusklerna är något jag behöver förbättra. Jag tränar nu varje kväll för att vara fit for fight tills alla tävlingar börjar.

Jag tränar
.magen
.vaderna
.låren
.ryggen
.skuldrorna
.armarna

Övningar jag gör
.sit upps
.plankan
.knäböj
.jag använder mig också utav en pilates boll, där jag gör lite övningar på och förbättrar balansen.
.Jag använder ett träningsband/elastisktband, där jag tränar skuldrorna och armarna.

Varför jag tränar
För att få en bättre balans och bli mera stabil i min ridning, så att jag har koll på min kropp så t.ex inte nån arm åker ner och låser höftrörelsen. Jag behöver också bli starkare om jag ska kunna rida Bjartur bättre så att vi kan prestera bättre på tävlingar och sånt.




Brukar ni träna?



                   

♥lilla Sunneva♥

Nu har Sunneva blivit opererad, det gick bra och dom är på väg hem snart.





                         

Hemma hos bästa♥

Det blev inge örebro idag, så jag är hemma hos Sebastian idag istället. Bjartur fick vila idag, ska rida han i morgon.







                  


Hemma hos bästa♥

Det blev inge örebro idag, så jag är hemma hos Sebastian idag istället. Bjartur fick vila idag, ska rida han i morgon.







                  


Lag-sm

Jag längtar jättemycket till lag-sm och alla träningar och sånt. Och att hitta på en ny lag-show..längtar längtar. Lag-sm kvalen borde ju vara om några månader.

Bilder från Lag-sm 2011 Eddashjältar









































                  


Tävlings outfit


Något som kanske kan införskaffas

Tittar runt lite på olika sidor och hittar lite saker som jag skulle vilja ha. Kanske ska köpa något utav det.



Dayton mössa från Kingsland
 


Vårnytt 2012 – Mirage schabrak från Lami-Cell











                   

Dagens ridning

Idag har jag ridit på Katla, Dimmalimm ocjh Bjartur. Jag började med Katla, vi red ut i skogen tillsammans med Emily och Julia. Katla var pigg och glad och tyckte att det var kul att komma ut i skogen. Vi både töltade, travade och galopparde. Dimmalimm red jag en sväng på i paddocken. Vi skrittade och travade på volt idag, hon var duktig.

 Efter jag ridit Dimma så red jag Bjartur. Vi red först i paddocken och sedan red vi ut en sväng på vägen och lite på åkerskanten. I paddocken red vi lite åttvolter och volter. Vi flyttade bakdelen och så vände vi för ytter i skritt, tölt och trav. På vägen och tränade vi lite tölt och trav övergångar och så gjorde vi lite skänkelvikningar. På åkern tränade vi på att fatta galopp från stillastående, gick ganska bra. Bjartur var duktig idag.


Sunneva





             

Stallet

Sitter nu och äter frukost och tittar ut medans det snöar. ska snart dra ut till stallet och rida.


Svar på komentar

aa jag var med, jag var med i eddashjältar

tack för komentaren:)




             


Jag provrider Bjartur

En film när Jag provrider Bjartur.


♥ Du är så underbar min älskade häst ♥

Jag vet inte vad jag skulle göra utan dig, Bjartur frá Ytra-skörduili ♥♥♥♥







                


Snart är det dags att söka

Snart är det dags att söka preliminärt till gymnasiet. Det är helt sjukt att man ska välja nu vad man vill bli, jag ska söka upp till Wången., och där ska jag gå profil island.

Jag var upp till wånen v.48 och var där i en vecka och kännde på hur det var att bo där. Det var jättfint och jag trivdes jättebra där.

en bild på mig från deras hemsida



Är det någon mer än jag som ska söka wången?

                        

Nosgrimmor

Min rangordning av nosgrimmor

1. remontnosgrimma


2. engelsk nosgrimma




3 aschen nosgrimma



4 pullarnosgrimma




Hur ser eran ut?

   
                            


Ófeigur fra Flugumýri

Lite bilder på Bjarturs far Ófeigur fra Flugumýri

 


       
                
                         




Bildbrist

Jag har sån bildbrist nu, måste ta flar bilder snart.









                

Härlig ridtur

Har nyss varit ute och ridit på min underbara Bjartur. Jag provade att rida med mitt raka bett idag. Jag började i paddocken för jag skulle prova hur bettet känndes i munnen på honom, och det funkade bra. Jag red på volt i dåda varven i skritt, tölt och trav. Vi flyttade bakdelen och vände för ytter. Jag red sen ut en lite sväng och tränade lite tölt och trav övergånger och så tränade vi lite T2.






                         

Sommarexem

Exem är något som är vanligt främst hos islandshästar som är födda på island och blir importerade där ifrån. På island har dom inte samma klimat som vi har här i sverige, och en islandshärt som kommer hit till sverige har då lätt att få exem. En svensk född islandshäst kan då klara sig bättre. Exemen blir för att dom får som en alergiskreaktion från knotten och dom börjar klia sig. Det finns ju också vissa hästar som får solexem, men hos islandshästar är det vanligast att det beror på knotten. En svanskfödd islandshäst kan också få exem om t.ex mamman har det. Vi har tre islandshästar med exem och det är Ari, Trölli och Bjartur. Ari fick sin exem som 3åring, Trölli och Bjartur hade exem när vi köpte dom. Bjartur kom till Sverige 09 som hingst och han hade betäckt på island och han betäckte också lite här i Svarige. Dom kastrerade honom sen, och efter det fick han exem. Dom tror att det kan bero på att hans emunförsvar blev sämmre i samband med kastreringen. Men vilken islandshäst som helst som är importerad kan ju få sin exem när som helst.

Bygga upp ett nytt emunförsvar

Vi använder ökozon på våra exemhästar. Det hjälper hästen att bygga upp som ett nytt emunförsvar. Vi börjar behandlingen med att schampoonera in dom med ett sorts schampoosom heter schampozo. Vi smörjer sedan in dom med Lazosan och Moskitozon. Vi medicinerar dom sedan med flytande medicin, som dom får 10ml var och så får dom fodertärningar.

I våran behandling ingår:
. Flytande Ökozon - flytande fodertillskott
. Moskitozon - insektsavvisande och mjukgörande kräm
. Tärningar - fodertärningar
. Lazosan 2 i 1 - kräm med kylande och avställande egenskaper. Används växelvis med Moskitozon.
. Schampozon - schampo för början av kuren
 
Flytande ökozon
Vecka 1: 10 ml 2ggr/dan (morgon och kväll )
Vecka 2: 10 ml varannan dag
Vecka 3: 10 ml var tredje dag
vecka 4: 10 ml 1-2 ggr i veckan efter behov.

Moskitozon
Vecka 1 - varje dag
Vecka 2 - varannan dag
Vecka 3 - var tredje dag
Från och med vecka 4 - efter behov. (Behovet varierar dock från häst till häst. Vissa smörjer in
sin häst 2-3 gånger per vecka, andra varje dag).

Trärningar
1 tärning dagligen under hela betesperioden. Kyliga dagar 3 tärningar, kvava och varma dagar upp till 15 tärningar.

Lazosan
Hudvårds och vitaminbalsam
Lazozon 2 in 1 används endast en dag i veckan. Minst 8 timmar före eller efter Moskitozon.


Ari är nu inne på sitt 4 år till sommar och Trölli är inne på sitt 3 år. Bjartur hann bara äta en halv säsong eftersom vi köpte honom i början av juli.

Ari




Trölli




Bjartur




Ökozonen har verkligen funkat jättebra, men det är lite pyssel. Vi har dom självklart täckade och så står dom inne på nätterna.

               
                           






Godnatt

Kom hem lite senare än vad jag trott, så jag skriver om exemet och det imorgon, datorn dampade ändå så jag bloggar från Sebastians iphone. Sebastian och jag ska kolla på film nu. Godnatt alla, och fredag den 13 är över.


Julgransplundring

Nu drar vi iväg och plundrar julgranen. När jag kommer hem kommer jag att skriva lite om exem och sånt. 




                        

Äntligen helg

Kom precis hem från skolan, älsklingen följde med mig hem. Jag sov hos han inatt. Vi ska på julgransplundring sen hos min mormor och morfar. Så Bjartur får vila en en dag till, ska rida honom imorgon.





                       

Vilodag

Idag får Bjartur en vilodag, det tycker nog han är skönt.





          

Svar på fråga

Jag är med i Edda/ Eddashjältar som vi heter på lag-sm

Tack för din komentar:)

Bett

Bett ska man variera mellan, enligt rekumendationer från häst tandläkaren Thorbjörn Lundström ska man rida två dagar med rakt bett, 2 dagar med tredelat bett, och två dagar men bettlöst om man räknar med att hästen får en vilodag. Det är för att skona hästens mun. Jag måste bli mycket bättre på det, jag rider mest på mitt EE-tredelade bett. Men det ska det bli ändring på. Jag varierade mycket förut när jag red på våran ishäst Trölli.

Brukar ni variera bett?





Jag och Trölli på maskeradtävling



                    


Mina åsikter om folk som klagar

Något jag inte tycker är så kul är när folk klagar på andras bloggar. Visst jag jag tycker att vissa bloggar som försöker härma andras bloggar, dom blir man ju irriterade på. Men stavfel och sånt det kan ju alla göra, det tycker inte jag att man ska klaga på. Jag gör också stavfel och vissa storbloggare kan också göra stavfel ibland, så varför klaga?


Jag och Sunneva lag-sm kval trail




                      


Longering

Idag longerade jag Bjartur i paddocken. Vi tränade lite trav övergångar och sånt. Han var duktig idag och gjorde fina övergångar. I början när vi inte hade haft honom så länge så kundde han börja tölta istället, men nu gör han det bara ytterst sällen, och det är om han är lite spänd och inte slappnar av ordentligt. Han var duktig idag och gjorde fina övergångar.

 




                    

Läxor..

Kom precis hem från skolan och ska äta och göra lite läxor. Sen blir det STALLET.


haha snygg bild på bjarte





                             

Nattinatti

Nu ska Amanda gå och sussa, godnatt alla bloggläsare:)






                        

Sunneva busar

Släppte lös sunneva i paddocken efter jag hade longerat henne.



Musblack

Bjartur är ju musblack. Jag tycker att det är en bra färg, dels för att man ser inte så bra om han är lortig och för att färgen passar så bra till alla färger. Men silver passar nog bättre än guld, tycker jag iallafall.































Vad tycker ni?



                           

Min åsikt

Jag tycker att det är helt fel att korsa tyglarna, eller när man korsar/drar över inner handen till andra sidan om maken. Jag tycker att det inte är så snällt för hästen för att bettet viker sig i munen och det nyper. Jag har trängt med ytter handen, men jag skulle aldrig tränga med inner. När jag har trängt, så är det för att hästen har försökt smita iväg från en övning. Om jag tillexempel ska rida på en volt och flytta bakdelen, så skjuter den bara ut ytterbogen och flyttar inte bakdelen. Då försöker jag först, men om den inte lyssnar då så tränger jag lite med ytter handen och bromsar upp den. Men jag skulle aldrig kunna tränga så mycket så att jag flyttar över handen så att den hamnar på fel sida.


haha jättesnygg bild, ska iallafall föreställe hästar och inte korvar.





                    


Härlig ridtur på Bjartur

Var ute på an härlig ridtur idag på Bjartis. Han var pigg som vanligt, ingen nyhet. Vi töltade och galopperade,och vi tränade lite på fattningar från stillastående, det gick bra, men blev lite pass ibland. Jag och Bjartur skulle vara smarta och ta en liten genväg hem. Det var en stig som jag inte har ridit på så länge,  det var inte sånt smart val för det var massor med snö på grenarna och dom var i  precis rätt höjd med mitt huvud..så jag och Bjarte blev lite snömulade... Bjartur var bäst.






                      

Hemma

Kom precis hem från skolan, slutade tidigare idag. Ska snart dra ut till stallet för att rida.





                 

Isländska namn

Ska skriva om vad våra islandshästars namn betyder.


Bjartur= ljus, skinande, ljus rödfärg

Ari= Örn

Trölli= Troll

Todd= vet inte äns om det är ett isländskt namn, men det måste det nog vara för han fick heta så iallafall.

Leira= ler färgat sto

Dimmalimm= det betyder inget speciellt, det är ett sago namn

Lif(liv)= liv

Silja= kvinnonamn

Katla= vulkannamn

Sunneva= ett kvinnonamn

Gerpla= lycklig hjältinna

Några Hästar vi haft:

Vepja= tofs vipa

Proudur= den modige

Vinur= kompis

Kjarkur= modog och tapper

Saga= ett kvinno namn

Busla= slarvmaja

Idunn= kunskapens och skönhetens gudinna

Adall= med blått blod, kunglighet









                  




sleep well

Ska sova nu, godnatt. Imorgon väntar en ny dag.




                        

Dagens ridpass

Idag red jag Katla i paddocken, det gick bra men hon var lite lat. Efteråt red jag Bjartan i paddocken. Vi red på volt och fortsatte våran träning på att vända för ytter och att flytta bakdelen, i skritt, tölt och trav. Bjarturs trav har blivit mycket bättre. Han var duktig idag.





                     

Stallet

Dra ut till stallet nu och ska ta in Bjarte och rida honom.



       



                 

School tomorrow

Imorgon börjar skolan. Sista terrminen, jobba,jobba.. Det ska bli kul att träffa alla, men jag skulle bra gärna velat haft lov en vecka till.




                    


Bjartur i pass

Jag och Bjartur tränar pass



Dagens ridning

Idag har jag ridit Bjartur och Emily red Julia. Vi red först inne i paddocken. Bjartur och jag red lite på volt och på en ått volt, i skritt, trav och tölt. Vi tränade på att vända för ytter och att flytta bakdelen. Bjartur duktig.

 Sedan red vi ut en sväng i skogen. Bjartur var som vanligt pigg.. och Julia var också pigg. vi töltade lite och vi tränade lite på att ta galopp från stillastående eftersom vi ska tävla galopprace den 19/2 och starten är från stillastående. Bjartur var ganska duktig på det, men han var lite duktigare på det igår.


Bjartur som föl





                


Tävlingar

Äntligen så är jag anmäld till tävlingar.

19/2 Odinns vintertölt
. grenar: galopprace och fyrgång=tölt, trav, galopp och pass.
2-3 juni edda/forsen. grenar: P2, F2 och T8
28/4 Hrimfaxi vår. grenar: F2 och T8
12/5 Eidfaxi öppen vår. F2 och P2
Lag-sm uttagning vet inte vart än
kanske Jarnhestur vår 16-17 juni





               

Föl bilder

Lite biler på några fölisar.



Dimmalimm


Dreki dimmas halv bror f.2011


Silja och mamma Saga



Lif (uttalas liv)



Hittade en bild på Bjartis

 
                   

Dagens ridning

Idag red jag och Bjartur ut en lite sväng, han var jättepigg och tyckte det var jätteroligt att komma ut. Vi tränade på att ta galopp från stilla stående, gick faktiskt bra, bättre än vad jag trodde. När vi kom tillbaka, gick vi in i paddocken. Då tränade vi på att vända för ytter och så flyttade vi lite bakdel. Vi red också på en ått volt, det är bra tycker jag för man byter var så ofta och man gör hästen uppmärksam och att det är bra träning för hästen.

Efter ridpasset fick Bjartur stå inne och äta lite kraftfoder medans jag och min moster Anna red ut en lite sväng på Katla och Dimmalimm. Båda pollarna tyckte att det var kul att komma ut på en lite tur. Dimma skötte sig bra.



Dimmalimm och Lif


Bjartur


                

stallet

Ska dra ut till stallet nu och rida på pollarna. Jag och mamma har anmält mig till tävlingar, lite nervör redan nu.. ska tävla femgång för första gången..ghaaa vad kul det kommer att bli!
skriver sen vilka tävlingar det blev.



Katla ♥

   

                  

 


Bilder på mig och Bjartur

Här är korten som Johanna tog på mig och Bjartur idag.

























xoxo
/Amanda

         


Dagens ridning

Idag har jag ridit på Bjartur. Först red jag ut en sväng med Johanna och Urta, det gick bra, men Urta blev lite rädd för något och då blev Bjartur också rädd, men det gick bra. Jag red sedan i paddocken medans Johanna tog lite kort och filmade på oss. Bjartur var duktig idag, och imorgon ska vi jobba på mera. Katla red jag också idag, vi red lite i paddocken och sedan red vi lite på vägen. Det var jättekul att tölta fram på vägen igen med "draken". Hon var jätteduktig idag.




Ska på 20års kalas nu, skrivar mera sen när jag kommer hem.

xoxo
/Amanda





Skydd

Jag använder nästn alltid skydd på Bjartur när jag rider. Dom skydd jag använder är ett par lätta skydds-boots "klockor" som inte väger någonting eller ett par andra skydds-boots i tyg.

varför jag använder boots?
Jag använder det för att det skyddar mod tramp och så att han inte ska skada sig. Speciellt nu på vintern när han har broddar, använder jag det. Jag använder inte sånna med tyngd, dom har jag bara på tävling, nån gång vid tränning och på kurser. Tyngder är inte mening att dom ska användas varje dag, eftersom det ger inte sån bra effekt om dom används hela tiden. Hästen "vänjer" sig liksom vid dom. och det blir ingen skillnad. tygnd-boots sätter man på så att dom ska få ett "flashigare steg", och vissa kan få en bättre takt i tölten, om ni förstår vad jag menar.. Jag använder också boots eftersom han är pass häst och det är väldigt lätt att han slår i då.

Använder ni skydds-boots när ni rider?




haha supersnygg bild på mig och Sunneva på lag-sm 2011 i galloprejs, vi kom tvåa


xoxo
/Amanda

             

Skoning

Idag fick Bjartur, Katla, Dimmalimm och Urta på sig skor. Bjartur fack läggas om fram och så fick han på sig sulor och fyra broddar bak istället för två. katla, Dimmalimm och Utrta fick på sig skor runt om med sulor och broddar. Det var första gången för Dimmalimm vart skodd och hon skötte sig exemplariskt! hon stod där som ett ljus, Bästa Dimma.  Bjartur var som en ål han ville inte riktigt stå still, "kröp myror på hela kroppen". men det var nog bara för idag för han har aldrig varit så förut. Katla och Urta Skötte sig också bra!


Katla från Virö



xoxo
/Amanda

           

Stallet

Slänger i mig en macka och en mannafrutti innan jag drar ut till stallet. Hovslagarn kommer och jag ska ta in lite hästar. Bjartur ska bli omskodd med fyra broddar bak istället för två, han får inte så bra fäste med bara två. sen ska jag rida, hörs sen!



xoxo
/Amanda

           


Rid tips

Här är en övning son gör både hästen lösgjord och förbättrar takten i tölten.

Man rider hästen på hörnlinjerna alltså halvt igenom i skenkelvikningar så att hästen verkligen trampar under sig. Det är viktigt att den verkligen gör det, annars så slarvar den bara och den trampar inte under sig som den ska.

 Hästen ska vara rak i kroppen och inte för ställd i nacken helst rak. Man kan tänka att man ska rida rakt fram, men man får göra halv halter och ledande tygeltag och samtidigt flytta hästen för skänkeln. Det är viktigt att man ger eftergift och att den ska gå fram något steg emellan skenkelvikningarna. När man nästan är framme vid spåret, alltså i den sista skenkelvikngen går man över i tölt när hästen trampar under sig. Hästen är då lösgjord och får en bättre takt.

Att tänka på:
. hålla hästen rak så den inte ser ut som en banan
. den ska trampa under sig
. förbereda töltövergången så att den är när hästen trampar under sig
. vara mjuk i handen
. göra mycket halv halter och eftergifter



xoxo
/Amanda

              

Månskenshästar

Kom precis in, var ute och fodra hästarna. Tur att det var månsken annars hadde jag aldrig sett vad jag hade gjort. Imorgon blir det rida på Bjartis, kul kul kul.



xoxo
/Amanda

   


Ridstövlar

Jag har ett par ridstövlar från ferro di cavallo ett italienskt märke. Jag köpte dom på förra året på Götegors horse show. Jag tycker verkligen om dom, jag använder dom på tävling och på kurser. Jag tycker att det är jättebra att rida med ridstövlar eftersom det ger ett jättebra stöd.








Brukar ni använda ridstövlar?

xoxo
/Amanda

        

Instruktörer

Jag har ridit för lite olika instruktörer. Det är bra tycker jag men kan bli lite förvirrande ibland när dom säger olika saker, va man ska göra och så.. Jag brukar då plocka ut det som jag tycker är bäst och använda det i min ridning.

Dom jag har ridit för är:
. Frida Lindström
. Therese Tengelsen
. Jacqueline Wahlström
. Toti Arnarson
. Pia Paulsen
. Pia Andréasson
. Anna Danielsson








Brukar ni rida för olika instruktörer?

xoxo
/Amanda

           


min utrustning

Jag har smörjt Bjarturs träns idag, några nosgrimmor och mina tävlingsstövlar. Det var väldigt behövligt kan jag säga..

lite bilder














Dagens ridning

Idag har jag ridit Bjartur! Det var jättekul att få rida på han igen. Vi red i padocken och först började vi med att gå på volt och försöka få med yttersidan, ibörjan gick det sådär.. han var väldigt pigg och ville först bara springa iväg från övningen, men sen gick et bättre. Vi gjorde lite framdelsvändningar och red på volt och flyttade undan bakdelen, det gick bra. Sedan töltade vi på volt i rättså kort tempo och gjorde samma övningar som jag gjorde i skritt, alltså fö med yttersidan och flytta lite bakdel. Vi gjorde lite övergångar rån tölt till trav. Han var faktiskt duktig på det idag och hans trav var mycket bättre. Han var jätteduktig idag.


våran första tävling tillsammans, pigg som attan



xoxo
/Amanda

           

Sverige - Finland

Jag och Basse sitter uppe och tittar på J-vm, sverige ligger nu under med 2-0 inför 3perioden, ser inte bra ut.. komigen sverige!!
Imorgon ska jag hem och rida Bjartur, är hos basse nu.








xoxo
/Amanda

           


Saker ni inte visste om mig

12 saker ni kanske inte visste om mig

. Jag är bara ca 1.63 lång
. Jag tycker inte om lök
. jag blöder lätt näsblod
. Jag har ca 50m till stallet
. Jag fyller år den 2/4
. Jag gillar att kolla på hockey
. Min pojkvänn är ett år och en dag äldre än mig, han fyller alltså den 1/4
. Jag är rädd för spindlar
. Jag blir jämt lite nervös inför tävling
. Min första egna häst var ett russ som heter Sibben, vi har fortfarande kvar homom och han går tillsammans med Bjartis och en till liten ponny som heter Bosse
. Jag rider i en baldur sadel
. Jag älskar att rida pass





xoxo
/Amanda

           

Gerpla från Nyhammar

Jag har ju inte berättet att vi har köpt en till islandshäst. Hon heter Gerpla från nyhammar och hon är född 2009. E. Fönix från Lyraninge U. Idunn från slofallet

Gerpla är längst åt höger


Gerpla som bebis och mamma Idunn som vi har födit upp, men vi äger inte hon längre.



xoxo
/Amanda

         

Ginatricot ridkläder?

Gina tricot har gjort en grand prix kollektion, hur fränt är inte det?.. Vill ha!

Några kläder från kollektionen




















Vad tycker ni om dom?


xoxo
/Amanda

                    


Träna

Bjartur får vila i några dagar till, sen blir det RIDA! Jag ska där emot träna som attan nu dom här månaderna framöver. Måste bli/SKA BLI starkare i bålen, skuldrorna, ryggen, vaderna och axlarna. Började igår och nu är det hårdkörning som gäller!

Varför jag ska träna?
Jag måste träna för att kunna bli starkare, bli bättre i min ridning. Bjartur är väldigt stark och jag måste träna så att jag kan rida honom bättre. Till tävlingarna börjar kommer vi att vara fit for fight.



gråblå vs svart

Vet inte vilken som är snyggast. Gråblå eller svart.. Vilken tycker ni är snyggast??

 
                     




xoxo
/Amanda

                     



Pegasus


Fick den här Thomas Sabo belocken av Sebastian i julklapp. Tack så mycket <3


xoxo
/Amanda

            



tävlingar

Dags att börja anmäla till tävlingar snart! Ska nog anmäla till

. 19/2 Odinns vintertölt, vet inte riktigt vilka grenar..
. 2/3 edda/ forsens junitävling: femgång, speedpass, tölt T8 kanske nån mer..
. 16-17 juni Jarnhertur vår: vet inte vilka grenar..
. Odinns vårtävling
. kval till sm? kanske?
. Eidfaxi vår?
. Lag-sm uttagning
. Lag-SM
. Odinns km
. 9-10 agusti Eidfaxi km
. 15-16 september Jarnhestur km





xoxxo
/Amanda

       

Saker jag behöver

Jag måste införskaffa mig lite nya saker inför det här året. Jag behöver lite nya grejer till mig och till Bjartur. Nytt år, ny tävlingssesong. Vi måste ju vara snygga på tävlingsbanan.



tävlingskavaj

ridbyxor

MH ridbyxor



stövelväska


Mössa från kL

Hamanolfett Stübben 250 g

Stübben läder fett




Easy White Torrschampo från Veredus
torrschampo


Nya G-boots 165g


Vita ribyxor


tävlingsskjotra


väst



Tjocktröja



tävlingsskjorta


och lite mera saker...


xoxo
/Amanda


                









Regn och slask

Kom nyss in från stallet, har varit ute i det mysiga vädret och longerat Bjartur för första gången på det här året. Skulle filma men det bara regna så får bli en annan dag. Bjartur skötte sig bra, nu står han i stallet och torkar upp lite.




xoxo
/Amanda

                      


1 Januari 2012

Första dagen på det nya året, kan inte tänka mig det. Kom nyss in, har varit ute och fodrat pollarna och fyllit på vatten. Snö Snö snö, I like it.. Ska snart titta på tour de ski, damerna.




xoxo
/Amanda

            


RSS 2.0
Test