Godnatt


Ridning på ovalen

Idag på ridlektionen för Berit red vi på ovalen. Jag fick rida Gambri, söt hästen.

Vi fortsatte att jobba med galoppöverrullningar, som förra gången. Gambri var pigg och jättefin.


Underbart väder


Alsenrundan

Igår red Jag och Bella ut på våra hästar, en och en halv timme tror jag vi var ute. Vi red den så kallade  Alsenrundan, men visste det inte då. Vi skulle till Landverk hade vi bestämt, och det låg bokstavligen på bergstoppen, haha. Kändes som vi besteg ett berg när vi red dit. Det var en jättefin utsikt när vi väl var där uppe.
 
 Vi hade aldrig ridit den där rundan förut och visste inte riktigt vart vägarna ledde någonstans, men vi chansade och red åt det hållet vi visste Wången låg åt. Vi lyckades rida in på en liten väg där det stod Wången. Men vi vände och red tillbaka till den andra vägen för vi fattade inte vart vi var och red någonstans, hehe. Vi kom iallafall hem och ridturen bestod mest utav skritt och lite tölt. Bjartur var jätteduktig och jobbade på bra i backarna.
 
 
 
 
 

Vecka 9

 
Måndag- Ridlektion, Bjartur vila/skritten
 
Tisdag- Bjartur vila/skritten
 
Onsdag- Bjartur ridning fokus mest på traven
 
Torsdag- Hemfärd!!
 
Fredag- Bjartur vila
 
Lördag-Bjartur skrittas ut
 
Söndag- Bjartur vila
 

Välja gymnasie

 

Jag går ju som sagt på ett naturbruksgymnasium med inriktning islandshäst vid namn Wången. Men varför just Wången och inte att vanligt gymnasie som inte ligger 60 mil bort?

 

När jag skulle göra mina gymnasieval var det inte helt lätt, det stod mellan hästgymnasie eller vanligt gymnasie. Att gå på ett hästgymnasie hade alltid varit min dröm, men trodde aldrig att den skulle gå i uppfyllelse.

I sjuan hade jag börjat höra talas om Wången. Vi fick en uppgift i svenskan och so kanske det var? Vi skulle i alla fall skriva om ”Mitt dröm jobb” och vilken linje man skulle gå för att utbilda sig inom det. Jag vet fortfarande inte riktig vad jag vill bli, men hästar är iallafall någonting jag vill hålla på med. Jag skrev iallafall om Wångens utbildning och tyckte att det lät jätteroligt, men tänkte ändå att jag kommer ju i alla fall inte kunna gå där eftersom det låg så långt bort.

 

Jag var sedan upp till Wången och bodde där i en vecka när jag gick i nian. Jag tyckte det var jättefint där uppe och jättekul.

 

När det var dags att göra valen sen i nian så valde jag Wången som förstahands val, jag tror jag sökte sam och natur också. Men huvudsaken var ju att komma in på Wången. Vilket jag också gjorde.

 

Jag valde Wången för jag hade inte orkat gått sam eller någon annan sån linje. Det hade nästan känts som att gå om grundskolan igen. Jag hade kommit hem sent varje dag, jag skulle varken hinna med att plugga eller att rida. Nu är det väl också plugg men jag hinner med det på ett annat sätt eftersom jag bor ju typ på skolan.

 

Något jag blir väldigt irriterad över är när vissa skriver och säger att man inte blir något efter man gått en sån linje som jag gör. Att man måste vara helt säker på att man vill jobba med hästar för att gå här. Jag förstår inte vad dom har fått det ifrån för jag kan bli exakt vad jag vill även fast jag går den här linjen, (okej nästan exakt). Jag kommer att välja till ämnen som gör att jag får högskolebehörighet. Jag vet folk som går här som inte alls tänkt jobba med just hästar i framtiden. Jag vet att jag inte har bestämt mig än vad jag vill bli. Och så blir jag väldigt förvånad över att vissa tror att jag bara är i stallet om dagarna??, men så är det inte. Jag läser vanliga ämnen precis som på andra gymnarier. Dom ämnena jag läser är matte, svenska, engelska, naturbruk, naturkunskap, biologi och idrott. Och såklart ridning och körning (körning bara nu i ettan).

 

 Det jag ville komma fram till var att det är inte alls bortkastad tid att gå på ett hästgymnasie,  man kan bli vad man vill även fast man går där. Jag tycker att det är perfekt att gå här! Att få gå en gymnasieutbildning med det man tycker är allra roligast!

 

 
 
 
mitt schema

Bjarturs boxskylt

 
 

Fem dagar kvar..

tills jag åker hem! Har räknat ner ett tag nu.
 
På torsdag åker jag och Bjartur hem på sportlov. Vecka 11, och 12 halva 13 har vi praktik, jag ska vara hos Anna Danielsson. Roligt ska det bli, och vecka 14 har vi påsklov. Jag kommer alltså vara hemma från den 28/2-7/4, vilket innebär att jag kommer att fira min födelsedag hemma. Så grymt kul ska det bli att vara hemma i en månad och rida,rida, rida!
 
 
fina Ganti
 

En på min fina

Från ridpasset igår


Ha hästen rakad eller inte?

Att ha hästen rakad eller inte, finns det en mängd olika åsikter om. Jag tänkte skriva om min åsikt alltså vad jag tycker om att ha hästen rakad.
  
Jag har aldrig haft en häst rakad förut, förens nu. Jag bestämde mig för att raka Bjartur pågrund av  träning och att han skulle stå i ett varmstall, vilket var bra att jag gjorde.
 
Jag har Bjartur bara halvrakad. Jag bestämde mig för att halvraka honom för att han kan då gå ute utan täcke, om det inte blir för kallt då.
 
Vissa brukar uppleva att hästarna blir piggare efter dom blivit rakade, jag vet inte riktigt om det blev så för Bjartur. Men det hade nog varit jobbigare för honom att jobba i all den pälsen han hade.
 
Jag tycker att det är skönt att Bjartur är rakad, han torkar upp så mycket fortare än vad han gjorde förut,  och det blir inte lika jobbigt för honom att springa runt i ett uppvärmt ridhus.
 
Jag ser inga fel att ha hästen rakad om den går i träning och har mycket päls så det blir jobbigare för den. Men om man bara rakar hästen  bara för syns skull, att man tycker men gud vad mycket päls den har! Jag måste raka den! fast att det egentligen inte finns någon speciell anledning till det,  tycker jag att det är ganska onödigt.
Annars så tycker jag att det är bra att ha hästen rakad.
 
 
Vad tycker ni om att raka hästen/hästar?
 

På travet


Bilder från ridpasset

Här är några bilder från ridpasset på ovalen idag.
 
 
 
 
 
 
 

Ponnysarna

Bjartur och Thyrri i deras ponnytäcken;)


Ingen naturbruk= ridning!!

Vi hade ingen naturbruk idag, yehhh!! Så nu ska jag rida på Bjartur i det vackra vädret istället.
 
Klockan två ska vi som går island ner till travstallen och kolla när dom ska göra iordning en häst som ska kvala på Östersundstravet idag, som vi också ska åka och titta på. Den här dagen kommer vara toppen!
 
sötisen
 

Godmorgon


Ridlektionen

På ridlektionen skulle vi rida galoppöverrullningar. Vi skulle stå i trepunktsits i trav och sedan i slutet av kurvorna skulle vi låta hästen rulla över i galopp och sedan få dom att söka sig mot trav igen.
 
Isak var pigg som vanligt, hehe. Han tyckte det var roligt. Han tappade där emot sin ena framsko så vi fick ta det lite lugnt sen. Annars så var var övergångarna till galoppen bra.
 
Idag gick jag av jouren i islandsstallet men jag går istället på i privaten. Så kul med jour..
 
Bjartur blev förresten vaccinerad i torsdags så vi tog det lite lungt med ridningen i helgen. Han fick gå i skritten i fredags, skrittades ut i lördags och igår en lite längre tur med lite trav och galopp också. Idag ska han få gå i skritten.
 
 

En vecka sedan..

Jag skrev på bloggen. Jag har haft mycket att tänka på, skolan, jouren mm. Men nu är jag här igen.
 
Idag har vi ridning för Berit och jag ska rida Isak. Det är galopp som står på schemat idag, roligt! Utvärderar sedan hur det gick. Men nu ska jag ner till stallet och fixa iordning hästen. Hörs! 
 
Isak
 

Bästa <3

Har nyss ridit, bjartur var jättefin idag. Så glad att jag har en sån underbar häst!<3

https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_51194245e087c31d307cf734.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_51194245e087c31d307cf734.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_51194245e087c31d307cf734.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_51194245e087c31d307cf734.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_511947efddf2b345a4d80a22.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3133865/images/2013/pic_511947f9ddf2b345f045f651.jpg" class="image">


Stallet

Ska snart dra ner till stallet och rida Bjartur, i ridhuset tror jag det blir.

Idag på ridlektionen red vi för Berit. Vi red på ovalen, jag fick rida Björk idag. Hon var pigg som vanligt.

På lektionen red vi skänkelvikningar på långsidorna, sedan fick vi jobba med töltövergångar och på slutet travade vi.

Söta Björk


Ridlektion för Sara

Idag på ridlektionen var det skritt och trav som stod på schemat,(eller egentligen bara skritt men vi hade trav också).

Vi började i klassrummet med teori om skritt och trav, sedan red vi.
Jag fick rida Bjartur:) så kul.

På ridlektionen skulle vi mest kolla på dom andra hästarna för att se hur dom skrittade och travade, och sedan diskutera det. Vilka hästar som hade bra skritt och trav o.s.v. Vi fick också lära oss om hur man kan se om hästen har förutsättningar för en bra trav, men det skriver jag om i ett annat inlägg;)

Ridlektionen gick iallafall bra för mig och bjartur och jag är jättenöjd:)


Mobilinlägg

Jobbar med cellernas byggnad på biologin, tråkigt.. På eftermiddagen har vi ridning, för Sara tror jag.

Idag ska bjartur longeras i rundkorallen.


Bjartur

Jag red Bjartur i paddocken idag, han var väldigt pigg men blev bättre. Vi tränade väldigt mycket tölt och lite trav på slutet.

Har fodrat i privaten, så mysigt att höra när hästarna äter.

Ska snart sova för imorgon väntar ännu en jourmorgon. Godnatt alla bloggläsare!:)





Anläggningen

 

Här på Wången har man jättebra förutsättningar. Anläggningen är stor och man har jättemycket träningsmöjligheter. Det finns ett stort ridhus (som man kan rida med tjocktröja på vintern, blir alltså inte jättekallt där). Det finns två paddockar, en travbana med värsta belysningen, en ovalbana för islandshästarna, en passbana och skogsvägar/körvägara. Det finns även en skrittmaskin och två rundkoraller. Ja behöver man säga mer?;)

 

Jag brukar variera träningen med Bjartur. Så jag rider inte bara i ridhuset, kanske någon gång i veckan.  Jag brukar mest rida ute på ovalen, travbanan eller i paddocken. Och på helgerna rider jag ut i skogen.

 

Stallarna är jättefina. Det finns ett skolstall för islandshästarna, tre skolstall för travhästarna. Och ett stall till för både privat och skolhästar. Två stall för privat hästarna , ett varm och ett kallstall. Bjartur står i varmstallet, och han trivs bra där.

 

Jag tycker att anläggningen är jättebra här!

 

 

 

 

 
 
 
 
 

Min passhäst

Tre bilder på min passhäst Julius. Vi fick nya passhästar i måndags, innan hade jag Gambri.

Bästa Julle



Skritten idag

Just nu går bjartur i skrittmaskinen, han reds igår så idag får han en liten lugnare träning. Så grymt bra med en skrittmaskin.

Jag tog en liten paus från bloggandet, hade just inte så mycket att skriva om, men nu är jag tillbaka igen:)

Under dom dagarna jag inte har bloggat så har det inte hänt så speciellt mycket. Jag har ridit bjartur, gått i skolan och haft jour. Det är typ det. Mycket intressant jag vet;)

Den här veckan har jag jour i privaten, så ska fodra klockan nio. Tills dess så ska jag mysa med Bjartur och fixa lite bland mina saker.


RSS 2.0
Test